La Generalitat farà tres carrils a la C-16 de Berga a Bagà amb un sistema de mitjana mòbil

La Generalitat construirà un tercer carril reversible entre Berga i Bagà, amb una barrera mòbil de separació que es podrà moure per tenir dos carrils de pujada i un de baixada, o la inversa. Aquesta és la mesura que ha presentat aquest matí Santi Vila, conseller de Territori i Sostenibilitat, a alcaldes del territori i al president del Consell Comarcal del Berguedà, els quals ho han vist de bon ull.

Sistema innovador

Per separar els sentits de la marxa amb condicions de seguretat, s’instal·larà un sistema de barrera mòbil de formigó que és pioner a l’Estat espanyol (sí que s’ha aplicat a països anglosaxons). Concretament, una màquina desplaça transversalment la barrera de formigó d’un costat a un altre, en una operació que es pot dur a terme sense interrompre el trànsit i amb una durada de dues hores a fer tot el tram de 21 quilòmetres entre Berga i Bagà.
Actualment la C-16 entre Berga i Bagà ja compta amb diversos trams que tenen un tercer carril, que s’aprofitaran. En canvi, l’obra comporta l’adaptació dels trams de dos carrils així com també l’eixamplament de túnels i viaductes i la construcció de set enllaços a diferents nivells per evitar els girs a l’esquerra actuals, millorant així la seguretat. I el projecte es completa amb la instal·lació de la barrera, la màquina de transferència, la senyalització i els sistemes de seguretat viària corresponents.

Millorar la seguretat i la fluïdesa del trànsit

El projecte té com a objectiu millorar la seguretat i la fluïdesa de la circulació en aquest tram de la C-16, l’eix del Llobregat, tenint en compte les necessitats de mobilitat de la zona i les puntes de trànsit que es produeixen els caps de setmana. Entre Berga i Bagà hi circulen diàriament, de mitjana, entre 6.500 i 11.800 vehicles, amb puntes de trànsit d’uns 19.100 els caps de setmana d’hivern.

Una inversió de 100 milions d’euros

La redacció del projecte, que suposa una inversió d’uns 100 milions d’euros, es licitarà la setmana que ve, el projecte constructiu estarà enllestit el 2015 i l’obra entrarà en servei d’aquí a quatre anys, el 2017.
Aquesta és l’alternativa a desdoblar aquest tram de 21 quilòmetres. La falta de recursos ha obligat fins ara a ajornar el desdoblament d’aquesta carretera, que sí que és autovia de Manresa a Berga. La continuïtat del desdoblament per disposar de millors comunicacions és una llarga reivindicació de polítics i empresaris. Aquest projecte però no té calendari. A mig termini no es farà, ha dit el conseller. No hi ha diners per assumir els 700 milions d’euros que costa.

Millores de l’estat del ferm a curt termini

A banda d’aquest tercer carril reversible i la instal·lació d’una barrera mòbil per millorar la capacitat de la carretera i resoldre els problemes de congestió puntuals en aquest tram, també hi ha prevista una altra actuació en aquesta via. El conseller ha anunciat que es revisarà l’estat del ferm i la senyalització entre Berga i Guardiola de Berguedà, així com també es redistribuiran els carrils de la calçada per facilitar els moviments dels vehicles amb unes millors condicions de seguretat. Aquesta obra s’executarà el 2015 i tindrà un cost de 2 milions d’euros.

X