Buscall, de Berga, tanca i deixa els 25 treballadors a casa amb permís retribuït

Buscall tanca portes. L’empresa de subministraments industrials i ferreteria de Berga deixa al carrer 25 treballadors. Aquests treballadors ja no han anat avui a la feina després que divendres passat, 29 de novembre, l’administradora concursal va comunicar a l’empresa que ja tenia l’auto judicial de liquidació de la societat Buscall S.L, la qual estava en concurs de creditors des de finals del 2012. Els treballadors estan ara en situació de permís retribuït fins que no surti l’ERO d’extinció de tota la plantilla.
L’empresa Buscall ha quedat doncs tancada definitivament. De fet, divendres a la tarda la interventora va procedir a canviar tots els panys dels dos centres de treball de Buscall SL, procediment habitual per tal que no desaparegui material i no hi hagi cap problema addicional entre treballadors i empresari.
Segons han explicat fonts dels treballadors l’empresa els deu
8,5 mesos, expliquen. Exigeixen als propietaris de Buscall cobrar el què els pertoca, tenint en compte, diuen, que de FOGASA no poden cobrar tota la part perquè aquest organisme només paga 120 dies de nòmines (4 mesos) i una indemnització de 20 dies per any treballat amb un topall de 360 dies (el que suposa 18 anys).
Els treballadors exposen que estan analitzant la situació per endegar les accions legals necessàries “per poder percebre, com a mínim, els salaris pendents, el què correspongui per liquidació i la minsa indemnització que es reconeixerà per l’acomiadament col·lectiu”. En aquest sentit, ja han fet alguna acció de protesta i no en descarten altres per demanar a la família que resolgui aquesta situació “que ha deixat a treballadors en una situació econòmica, personal i familiar molt compromesa”.
Mentre que, expliquen, la família Buscall, propietària de l’empresa, ha constituït una societat parallela domiciliada en una de les naus de l’empresa del polígon industrial de la Valldan anomenada Berguedana d’Utilitats, Serralleria, Construcció, Automatismes i Llauners SL (que per anagrama es diu igualment B.U.S.C.A.LL SL, “a la qual han fet servir durant el concurs per facturar part de les feines que executava Buscall sense abonar-les, havent-hi un deute important”. I també asseguren que paral·lelament s’ha detectat l’existència d’empreses de la família Buscall, com Berga Energia Renovable SL, Patrimonial Buscall SL, i la més recentment constituïda Instalberga Serveis SL, “a la qual hi ha aportat patrimoni d’altres societats i personal, amb un capital que supera el 1.500.000 euros. Aquesta última societat només a la comarca té més de quinze propietats immobiliàries”, apunten fonts dels treballadors.