La Farsa presenta Anna Frank

Berga, Societat

Un berguedà i dos solsonins creen la figura del caganer del ple de la Patum

Un berguedà i dos solsonins creen la figura del caganer del ple de la Patum

El plens de la Patum ja tenen la seva reproducció en forma de caganer. La tradicional figura del pessebre, caracteritzada cada vegada per més personatges: polítics, futbolistes… ha posat ara també fesomia al folklore català. Dos joves de Solsona, Hug Manzano i Albert Caelles, i un de Berga, Roger Cortina, han ideat i creat el ‘Caganer del Ple’.

La idea va sortir dels solsonins Manzano i Caelles, que ja havien creat el Gegant Boig del Carnaval de Solsona en forma de caganer. Una figura que va tenir bona acceptació i per això, en contacte amb el berguedà Roger Cortina –molt vinculat a Solsona perquè hi acaba d’obrir la botiga de sants La Sabatina (similar a la Cereria Sant Roc que té a Berga)– van decidir fer algun caganer de Patum. Han apostat d’entrada per la figura del ple, amb la idea de donar continuïtat a la resta de comparses i anar traient caganers patumaires.

caganers_patumB
Figura del ‘Caganer del ple’

De plens n’aniran fent en funció de la demanda. “L’avantatge és que ens ho fem nosaltres”, han dit. I és que tot el procés, d’inici a fi, el fan Cortina, Manzano i Caelles, des d’una figura inicial de fang, passant pel motllo de silicona que cal anar omplint d’escaiola, i finalment pintat a mà peça per peça. “La imatge és com la del pis de la mítica sèrie de TV3 Les Teresines”, ha comentat en to irònic Roger Cortina.

Estic amb tu

El resultat és la reproducció d’un ple, amb la carota, la vidalba, els fuets al cap, vestit amb el mono i ajupit amb el cul a l’aire fent les seves necessitats. Una figura de pessebre d’onze centímetres d’altura, pensat més “en una mida de col·leccionistes”, han apuntat els creadors, contents amb el resultat final.

Les figures del ‘Caganer del ple’ encara no estan a la venda. Estan a l’espera de ser producte oficial de la Patum. Han fet la petició a l’Ajuntament de Berga i al Patronat de la Patum de poder ser marca Patum i encara no tenen resposta. Un cop la tinguin els posaran a la venda a la botiga de la Patum de Berga si obté el segell de qualitat, i també a altres botigues de la ciutat que venen productes de Patum. A més, també es podrà trobar en establiments de Solsona. El preu serà de 10 euros per figura.

Caganer del ple Patum Pessebre

Comentaris

  • cacatua

    Perdoneu, però algú ho havia de dir. Això fa cagar! Ja fa 5 anys que vaig veure un ple caganer a la fira de Santa Llúcia de Barcelona, i força més maco! Apa!!!!