Gironella millorarà l’accessibilitat al nucli històric amb un ascensor

L’Ajuntament de Gironella està treballant en un projecte per millorar l’accessibilitat al Casc Antic que inclou la construcció d’un ascensor. D’aquesta manera se salvaria la cota de quasi 20 metres que hi ha entre la riba del Llobregat i la plaça de l’Ajuntament, fet que actualment dificulta moure’s de la zona nova de Gironella (a l’altra banda del riu) a la zona vella, el nucli històric.

Els problemes d’accés han fet que en els últims temps comerços i establiments del nucli antic hagin tancat, que la zona hagi anat perdent vida, i també que s’hagi anat despoblant. En aquest sentit, l’equip de govern de CiU ha impulsat diferents mesures i fa temps que treballa per dinamitzar i revitalitzar el Casc Antic de la vila. D’aquí la idea de fer un ascensor que permeti evitar els pronunciats pendents, i és que hi ha un desnivell important que fa complicat que, sobretot persones grans, puguin accedir a peu d’una banda a l’altra de Gironella, travessant pel pont nou o pel nou vell.

Davant d’aquesta problemàtica, el consistori va exposar fa uns mesos a la Diputació de Barcelona la necessitat de trobar-hi una solució i en va sol·licitar el seu ajut. Tècnics de la Diputació van visitar el terreny i van proposar fer un ascensor. Es va veure de bon ull i es va començar a treballar en la redacció d’un estudi previ. Ara s’ha enllestit i s’ha entregat a l’Ajuntament de Gironella. A partir d’aquí, caldrà redactar el projecte executiu amb la previsió de poder licitar, adjudicar i iniciar les obres al llarg del 2015. L’alcalde de la vila, David Font, no ha concretat terminis però sí que ha aplaudit que ja puguin disposar d’aquest estudi previ.

L’Ajuntament de Gironella té sobre la taula un document que detalla les característiques d’aquest projecte d’accés al nucli històric, que no només inclou la construcció de l’ascensor sinó l’adequació i la urbanització de l’entorn, amb un cost total de 128.000 euros. Per ara, l’equip de govern disposa de 49.000 euros de la Diputació i està pendent de rebre una subvenció dels ajuts europeus Leader que ja s’ha sol·licitat, segons ha explicat l’alcalde:

Característiques del projecte

El projecte contempla tots els aspectes funcionals necessaris i també uns criteris paisatgístics d’integració en l’entorn, tenint en compte que es troba davant de la muralla i que és visible des de tots els punts de Gironella, fins i tot des de l’autovia.

ascensorgironella1

Aquests criteris paisatgístics es basen en què el recorregut de l’ascensor reconegui l’horitzontalitat i estratificació geològica, paisatgística i històrica que s’evidencien en el cingle i la muralla, alternant elements de vidre i gelosia ceràmica, com les naus industrials de la colònia de Cal Metre i la Torre del Rellotge. Per tant, respectant el passat industrial del municipi.

Es proposa doncs un model d’ascensor hidràulic amb unes mides interiors de cabina d’1,20 metres x 1,40m, amb capacitat per a 8 persones i 630 quilos.

Per tal d’evitar excavacions que dificultin l’obra i que posin en perill algun element patrimonial es proposa que l’ascensor disposi d’una plataforma de sortida que se situaria entre 60-90 centímetres per sobre del terra i que permetria col·locar-hi tota la maquinària per tal de ser fàcilment registrable sense necessitat de soterrar-hi res. També es preveu la inserció d’una rampa que permeti l’accessibilitat al camí de Cal Metre. I es posarà en valor l’antic baixador que arribava al riu.

ascensorgironella3

ascensorgironella2