La fiscalia manté la petició de quatre anys i set mesos de presó per a l’alcalde de Borredà

La fiscalia manté la petició de quatre anys i set mesos de presó per a l’alcalde de Borredà, Joan Roma. Se l’acusa d’un delicte de prevaricació i falsedat documental, entenent que la venda de la Fàbrica de Baix va ser motiu de diverses irregularitats.

Ahir, dimarts 18 de novembre, es va fer la segona i última sessió del judici per a Roma i també els exregidors de l’Ajuntament Jesús Solanellas i Ernest Martínez, a qui també se’ls acusa. El fiscal i la defensa van intervenir en la sessió d’ahir per donar compte de les conclusions del judici del dia 30 d’octubre.

El fiscal manté les acusacions perquè entén que hi va haver irregularitats, votant a favor de la venda directa de la fàbrica per majoria simple i no absoluta al ple de març del 2001, i de falsedat contra l’alcalde per haver signat el vist i plau en els certificats del secretari-interventor. També reitera que es va oficialitzar la venda sense els tràmits indispensables.

L’advocat de la defensa de l’alcalde Roma, per la seva banda, va rebatre les acusacions del fiscal exposant-li i detallant-li tota l’operació de venda de la Fàbrica de Baix, en la qual no hi ha vist cap conducta delictiva, ni d’ocultació de la tramitació. Va recordar que la venda es va fer per l’acord del ple del desembre del 2000, per unanimitat de tots els regidors de l’Ajuntament de Borredà (els del PSC i el de CiU), i que al març del 2001 només es van aprovar detalls de la venda.

Sí que l’advocat de la defensa va acceptar un error en la tramitació de la documentació, per la qual cosa creu que es podia haver portat el cas en un Tribunal Contenciós Administratiu, però mai via penal. Va rebatre les acusacions del fiscal en tots els termes, exposant que no existeix cap delicte de prevaricació ni falsedat documental. També va explicar que si el departament de Governació de la Generalitat no va emetre informe negatiu és perquè va considerar la venda com a vàlida i sense motius per informar-la en contra.

Acabada aquesta intervenció, l’advocat dels dos exregidors (també extinents d’alcalde) va detallar el procediment seguit per l’Ajuntament de Borredà en la venda de la Fàbrica de Baix i la correcció dels acords presos per part dels seus dos representants. Va dir que en cap moment ells havien de conèixer la legislació vigent, si el secretari havia manifestat la correcció de la via proposada per la venda de la fàbrica. A més, tots els regidors havien votat d’acord amb la venda i les condicions, i tot el procés havia estat supervisat pel departament de Governació.

Amb l’exposició dels advocats de la defensa de l’alcalde i els exregidors, van demanar l’absolució total dels acusats.

L’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha manifestat que “estic plenament d’acord amb les conclusions dels advocats de la defensa en que aquest tema no hagués hagut d’arribar mai a un Tribunal Penal. Si algú havia vist algun error o havia cregut en una inadequada tramitació, podia haver impugnat l’acord municipal, o presentat un contenciós administratiu. Tant l’acord de venda com la tramitació han estat objecte d’informació pública al butlletí municipal. Lamento l’actuació dels denunciants, que no buscaven justícia sinó fer planar dubtes sobre l’acció política de l’equip de govern municipal”.

La sentència es coneixerà el 18 de desembre

Un cop acabada la sessió d’ahir, el judici queda ara a l’espera de sentència. Una sentència que es notificarà el dijous 18 de desembre.