La temporada de la tòfona s’inicia amb bona collita però amb preus estancats

La temporada de la tòfona ha arrencat amb previsions optimistes per part dels experts. La climatologia ha afavorit la producció de tòfones negres i s’augura una bona collita, “s’espera que sigui una de les millors dels últims anys en quantitat, però no podem dir el mateix en quant a preus”, ha dit en una entrevista a Ràdio Berga el tofonaire d’Olvan Pere Muixí.

Preus baixos

Els que els preus s’han estancat, “hi ha un estancament de preus a nivell mundial, no sabem si això és una especulació, o és fruit d’una crisi, o bé de l’estancament econòmic dels principals països consumidors, o simplement és perquè és principi de temporada i al desembre la cosa canviarà”.

Recollida furtiva de tòfones

La baixada de preus va lligada a un problema que s’ha anat estenent i que és la recollida furtiva de tòfona negra. Els furtius cullen tòfones fora de temporada i no estan madures i no s’han collit amb gossos ensinistrats. No és una tòfona de bona qualitat i això fa que es comercialitzi a preus baixos. Per això, Agents Rurals han extremat la vigilància a les zones on creix aquest fong per evitar la recollida furtiva i fins i tot s’han instal·lat càmeres de vigilància.

Per recollir tòfona fresca és indispensable estar en possessió de la llicència tofonaire que atorga el Departament d’Agricultura i demanar l’autorització a la persona titular del terreny. El perfil dels furtius és variat, des de persones que tenen pocs recursos i amb llicència, fins a una persona amb molts recursos. El modus operandi és extreure tòfones fora de temporada i les deixar-les madurar a casa seva, ja sigui en una nevera o en un lloc especial, per després vendre-les als mercats. Segons els agents rurals, moltes vegades els recol·lectors furtius són tofonaires habituals i els mateixos d’un any a l’altre perquè “la sanció no és gaire elevada i prefereixen continuar traient tòfones i pagar la multa”. L’import de la sanció va des dels 300 fins als 6.000 euros.

El diamant negre de la cuina

La tòfona negra és un fong molt preuat a les cuines, considerada el diamant negre. El primer mercat de la tòfona que s’organitzarà serà aquest dissabte, 22 de novembre, a Vic, on els preus rondaran entre els 50 i 60 euros el quilo. Un preu molt barat perquè com que no són les tòfones més madures aniran a parar a la transformació. Les tòfones arriben al seu màxim exponent a l’època de Nadal, quan el preu és previst que pugi i arribi als 400 euros el quilo.