Les millores a la C-16 entre Berga i Guardiola, amb una partida de 3 milions d’euros, s’emporten més de la meitat del pressupost de la Generalitat pel Berguedà

Els pressupostos de la Generalitat per al 2015 destinen un total de 5.013.057 euros al Berguedà. La partida més important se l’emporta la C-16, l’eix del Llobregat, amb 3 milions d’euros per a millores entre Berga i Guardiola de Berguedà.

Es tracta d’un tram de 15 quilòmetres en els quals s’hi faran millores en la senyalització i l’abalisament, així com la revisió dels trams d’avançaments i carrils addicionals. També estudiaran posar un separador físic entre carrils. És una actuació prevista pel Govern català per millorar la seguretat viària i les obres s’executaran aquest 2015.

En paral·lel a aquesta actuació, la Generalitat està treballant en la redacció del projecte constructiu per millorar-ne la capacitat i resoldre els problemes de congestió puntuals que registra la C-16 al seu pas pel Berguedà. L’actuació, recordem-ho, consisteix en la construcció d’un tercer carril reversible amb la instal·lació d’un innovador sistema de barrera mòbil de separació que es podrà moure per tenir dos carrils de pujada i un de baixada, o la inversa. Es farà en un tram de 21 quilòmetres, entre Berga i Bagà. És una obra que suposarà una inversió de 100 milions d’euros i és previst que entri en servei l’any 2017.

Encara en carreteres, el Govern Català inclou en els pressupost pel Berguedà 1,2 milions d’euros per a obres de conservació, senyalització i barreres de seguretat en carreteres integrades al Parc de Berga. I la tercera partida més important, de 452.000 euros se l’emporta la carretera C-154 d’Olost a Olvan, on s’hi faran treballs de condicionament.

Altres partides, en total 87.000 euros, seran per al Tren del Ciment, en concret per a millores en estacions del trenet turístic que uneix la Pobla de Lillet i el Clot del Moro, i també material. A més, es contemplen 20.000 euros més per adequar l’antiga fàbrica de ciment Pòrtland, actual museu del ciment Asland de Castellar de n’Hug.

Berga s’emportarà una partida de 50.000 euros per reparar la façana del bloc de pisos de protecció oficial que hi ha a l’espai del cementiri vell, al carrer Mossèn Espelt.

Altres municipis de la comarca rebran diners per a obres relacionades amb el sistema de sanejament i estacions depuradores d’aigües residuals, o col·lectors en alta. És el cas de Gósol, amb 31.000 euros; Montmajor, amb 18.000 euros; el Guixaró, amb prop de 10.500; la Nou de Berguedà, amb poc més de 10.000; i Avià, amb gairebé 5.000 euros. Consulta les obres i les partides detallades:

X