Berga, Societat

Berga resolt un hipotètic cas de nevada amb incidències, en un simulacre de despatx

Berga resolt un hipotètic cas de nevada amb incidències, en un simulacre de despatx

Berga ha fet aquest matí un simulacre de despatx d’un Pla d’Actuació Municipal (PAM) per fer front a les incidències provocades per una nevada al Berguedà, amb afectacions directes sobre Berga. El simulacre l’ha conduït Protecció Civil de la Generalitat, i la valoració final ha estat positiva.

Un simulacre de despatx es caracteritza perquè no mobilitza mitjans ni serveis d’emergències, sinó que l’objectiu és posar en pràctica la presa de decisions i coordinar l’actuació. Els simulacres de despatx van dirigits, en la majoria dels casos, als responsables dels operatius i a les autoritats que gestionen i dirigeixen els plans d’emergència.

El simulacre d’avui ha estat una prova pilot de Protecció Civil de la Generalitat i ha permès posar a prova l’activació del PAM de Berga; la constitució del centre de coordinació municipal (Cecopal); la presa de decisions respecte, els avisos interns i externs contemplats i els protocols d’actuació dels grups i la coordinació entre ells.

Al simulacre hi han participat les persones de l’Ajuntament que estarien implicades en la resolució d’una emergència real a nivell municipal. La reunió ha estat presidida per l’alcalde, Juli Gendrau, també hi ha intervingut regidors i regidores de diferents àrees, la cap de la Policia Local, el cap de la brigada municipal i la responsable de Comunicació.

Estic amb tu

El cas que s’ha plantejat

Per al simulacre s’ha plantejat una que ja estava prevista perquè Protecció Civil havia emès el dia anterior una prealerta del pla NEUCAT. Tot i això el front que s’esperava a la tarda s’avança al matí i afecta el transport escolar. El municipi ha decidit activar el PAM de nevades en fase de d’Alerta. Com a conseqüència de la gran quantitat d’incidències que en poc temps ha provocat la nevada s’ha decidit pujar el pla a fase d’Emergència.

A banda de les accions de neteja de carrers i carreteres, s’ha hagut de gestionar com fer la sortida de l’alumnat de les escoles i com acollir els de fora del municipi. Pel que fa al transport escolar s’ha tallat la ruta de l’Alt Berguedà i 72 escolars de fora del municipi han necessitat acollida. En un principi ha significat organitzar el dinar per tots els escolars i més tard també les gestions per passar la nit.

A les gestions pròpies de neteja de carrers i de serveis afectats per la mobilitat s’hi ha sumat l’acollida de 52 persones (gent gran) que anaven en autocar i no han pogut continuar la marxa, a més de 10 camioners que s’han vist afectats per la tempesta. A tots se’ls ha hagut de buscar un lloc on passar la nit, així com també el menjar.

La desactivació del PAM s’ha pogut fer un cop resoltes el gruix de les incidències. Un cop acabat el simulacre s’ha fet una reunió de valoració entre tots els implicats en la gestió de l’emergència al municipi i Protecció Civil de la Generalitat.

 

Nevada PAM Pla d'Actuació Municipal Simulacre

Comentaris