Els Ajuntaments de Berga i Gironella reben el segell Infoparticipa per la qualitat i la transparència dels seus webs municipals

Dels 67 segells Infoparticipa que va lliurar ahir a Barcelona el Consell Certificador del Segell Infoparticipa, a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local, dos han anat a parar al Berguedà. Un per l’Ajuntament de Berga i un altre pel de Gironella.

L’acte va comptar amb la presència de la vicepresidenta del Govern de la Generalitat, Joana Ortega, així com també amb molts alcaldes i alcaldesses de les ciutats acreditades que van recollir el seu reconeixement.

El Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local és un distintiu creat pel Laboratori de Periodisme i Comunicació per a la Ciutadania Plural de la UAB. En aquesta segona edició, el Consell Certificador ha acordat concedir-lo als webs de 67 ajuntaments, una xifra que suposa gairebé el doble dels 34 de la primera edició. D’aquests, 20 han assolit una puntuació del 100% d’indicadors positius, mentre que a la primera edició només eren 3. A més, hi ha 1 ajuntament que ha aconseguit una menció. I s’ha acordat atorgar un reconeixement a altres 9 ajuntaments, sigui perquè han passat d’un suspens a un aprovat superior al 60%, sigui de forma excepcional, perquè compten amb la puntuació requerida per a un segell o una menció però els falta complir un o dos indicadors preferents. En total, doncs, han merescut algun guardó del Segell Infoparticipa els webs de 77 ajuntaments, mentre que a la primera edició van ser 48.

Per la supervisió dels criteris d’avaluació i de concessió dels guardons, es va crear el passat 18 de novembre un òrgan col·legiat: el Consell Certificador del Segell Infoparticipa a la qualitat i la transparència de la comunicació pública local.

Aquestes bones pràctiques s’avaluen al Mapa Infoparticipa a partir de 41 indicadors que responen a quatre preguntes bàsiques a les quals les ciutadanes i els ciutadans tenen dret a tenir resposta: qui són els representants polítics, com gestionen els recursos col·lectius, quina informació proporcionen sobre la gestió, i quines eines ofereixen per a la participació. Aquest mapa és una plataforma en línia elaborat per la UAB des del 2012. La versió actual s’ha elaborat gràcies al suport d’un projecte R+D+i concedit pel Ministeri d’Economia i Competitivitat (2013-2015).

X