El nou sistema de tarifes d’autobús afecta també els desplaçaments per dins del Berguedà

Com afecta la integració tarifària en els desplaçaments entre poblacions del Berguedà? Segons ha confirmat Ràdio Berga i AquíBerguedà.cat consultant fonts de les diferents empreses de bus que operen a la comarca, cada companyia de transport tindrà la seva pròpia targeta de 10 viatges, que no serà combinable entre companyies, serà diferent a les T-10 de l’àrea de Barcelona, i cada una tindrà les seves característiques d’ús (funcionament, durada, preu…).

El Bezones_atm_berguedarguedà s’ha dividit en dues zones, alt i baix Berguedà. Si l’usuari es mou entre municipis de la mateixa zona, s’aplica la tarifa d’una zona. En canvi, si la destinació es troba en una zona diferent a la inicial, s’ha de comprar el bitllet de dues zones. En recorreguts on dos municipis que es toquen es troben en zones diferents, s’aplica la tarifa d’1 zona. (per exemple, en el cas d’Avià a Berga).

Alsina Graells / ALSA que gestiona la ruta Puig-reig-Berga-Castellar de N’Hug, oferirà la targeta de 10 viatges d’1 zona a 9,95 euros i la de 2 zones a 19,60. Es podrà comprar a l’administració d’autobusos de Berga i es podrà recarregar al mateix autobús, a diferència de les targetes de Berguedà-Barcelona o Berguedà-Manresa. Com que és una targeta sense contacte, la compra del títol recarregable per primer cop tindrà un cost addicional de 2 euros.

La divisió per zones dins de la comarca, fa que es produeixin contradiccions en alguns trajectes com per exemple desplaçar-se de Gironella a Berga (et mous entre 2 zones perquè Berga queda a la zona de l’alt Berguedà). Aquest recorregut amb la targeta T-10 surt a 1,96 € per viatge, en canvi el bitllet senzill d’un viatge costa 1,70 €. Igualment, aquest trajecte de poc menys de 10 km val el doble amb la T-10 que el recorregut Bagà-Berga de 21 km (0,99€/viatge), ja que Berga i Bagà comparteixen zona. La validesa de la targeta és fins dos mesos després del canvi de tarifa (que es fa a principis d’any).

Transbages, empresa que gestiona les rutes de Berga-Prats i Berga-Montmajor, oferirà les seves targetes d’1 i 2 zones a 8,85€ i 16,25€, respectivament. Aquests bitllets magnètics es podran comprar en un estanc de la ciutat de Berga d’aquí a uns dies, quan l’empresa hagi tancat les negociacions que té obertes amb l’establiment. La validesa de la targeta és també fins dos mesos després del canvi de tarifa.

Finalment, Autocars Mir, que opera la ruta de Bagà-La Pobla de Lillet-Castellar de n’Hug, posarà a la venda dues targetes recarregables d’1 i 2 zones al preu de 9,95 euros i de 19,60. Com que la ruta es mou íntegrament dins de l’alt Berguedà, la targeta d’1 zona funcionarà entre dos pobles veïns (per exemple, Guardiola-La Pobla). Quan s’hagi de travessar més d’un poble, s’haurà d’utilitzar la targeta de 2 zones (ex. Guardiola-Castellar de n’Hug). La compra de la targeta s’haurà de fer a les oficines d’Autocars Mir a Ripoll, però la recàrrega es podrà fer a l’autobús. En aquest cas, la targeta té una validesa d’1 mes.

X