Berga, Cultura

El músic berguedà Joan Casas impulsa l’homenatge al tenor Gaietà Renom

El músic berguedà Joan Casas impulsa l’homenatge al tenor Gaietà Renom

Tenia una veu fàcil i una excel·lent dicció que el van dur a interpretar, sota la batuta del mestre Lluís Maria Millet, molts dels grans oratoris, misses i concerts de clàssics europeus, traduïts al català. I va enregistrar més de 200 cançons i sardanes de compositors i poetes catalans. La figura del tenor Gaietà Renom (1913 – 1997) és difícil de resumir: solista de l’Orfeó Català i de les poques veus en català que sonaven a la ràdio als anys 50, en plena dictadura franquista. L’acte de clausura de la celebració del centenari del seu naixement ha tingut lloc, de fet, aquest dilluns amb sabor berguedà encara que Renom era barceloní. El músic Joan Casas, nascut a Berga el 1947, ha dirigit el concert que va fer-se al Teatre Romea de Barcelona, i ho ha fet conjuntament amb el compositor i director d’orquestra Salvador Brotons (Barcelona, 1959).

Joan Casas i Salvador Brotons són impulsors de l’Associació Musical Gaietà Renom, amb les dues filles del tenor, Glòria – diputada al Parlament de Catalunya per CiU en l’actualitat – i Carme; i amb Eduard Giménez, tenor i professor de cant del Liceu.

Aquesta associació va néixer de la voluntat d’uns quants professionals de la música, nascuts a Catalunya, de “defensar, difondre i no deixar perdre el patrimoni musical del nostre país, en aquest cas especialment la lírica catalana, amb obres creades pels millors músics i poetes de la segona meitat del segle XIX i la primera del segle XX”. Segons ha recordat Joan Casas en una entrevista al Berguedà Matí de Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

El record de l’acurada i emotiva interpretació que d’aquestes obres líriques en va fer el prestigiós cantant Gaietà Renom durant més de cinquanta anys, especialment en els temps en què cantar en català era molt difícil, els va determinar a posar-li el seu nom a aquesta associació.

Associació Musical Gaietà Renom Joan Casas Liceu Lírica Catalana Salvador Brotons Teatre Romea

Estic amb tu

Comentaris