El president Mas posa Espuña com a exemple que el sector públic i privat poden “salvar empreses” si treballen en sintonia

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha inaugurat aquest dilluns l’esperada fàbrica d’Espuña a la Pobla de Lillet; que suposarà una vintena de llocs de treball  i que s’ha fet realitat després d’una inversió empresarial de 2 milions d’euros. Mas ha posat la nova planta com a exemple del fet que, en sintonia, el món públic i privat poden “salvar empreses”.

DSCF4668 (Medium)La Pobla de Lillet ha vist inaugurar així, amb una comitiva institucional encapçalada pel president de l’executiu català, Artur Mas, la nova planta d’Espuña que l’empresa destinarà a la producció de tapes casolanes, majoritàriament destinades a l’exportació als Estats Units i a Llatinoamèrica. Amb 3.700 metres quadrats i 2 milions d’euros d’inversió, l’entrada en funcionament de la nova planta representa per a l’empresa, originària d’Olot, poder fabricar tots els productes de tapes en un mateix lloc; reduint despeses, ampliant gamma de productes i revisant previsions de creixement.

Tal i com ha destacat el president de la companyia, Xavier Espuña, l’estrena de la nova planta també ha servit per recordar “tot el camí” realitzat fins arribar a aquest moment, tant dels empresaris com de l’administració. Tant Xavier Espuña com l’alcalde de la Pobla de Lillet, Vicenç Linares, han coincidit, d’aquesta manera a més, a agrair el paper que hi ha jugat el departament d’Empresa i Ocupació, amb el conseller Felip Puig – un altre dels presents a l’acte – al capdavant. Espuña, de fet, va adquirir el juny de 2014 la unitat productiva Soluciones Alimentarias S.A, que l’empresa Rocha Catering tenia a la Pobla de Lillet i que havia entrat en concurs de creditors el setembre de 2013.

DSCF4641 (Medium)L’operació, tal i com ha recordat el mateix Xavier Espuña, va rebre el suport de la Direcció General d’Indústria, i la Generalitat va facilitar a l’empresa les gestions operatives per a l’adequació urbanística dels terrenys i l’adaptació mediambiental.

En aquest sentit, Artur Mas ha posat l’empresa Espuña com a exemple que durant els últims anys “la sintonia entre l’administració, els jutjats mercantils i el món privat ha servit per salvar moltes empreses del país”. El  president ha defensat que el mite que dóna imatge de “lentitud” a les administracions, “no va renyit a l’agilitat d’aquestes, quan cal”.

Al costat d’alts responsables i treballadors de l’empresa, en la comitiva inaugural – i juntament amb l’alcalde de la Pobla, Vicenç Linares; el president de l’empresa Xavier Espuña; el conseller Felip Puig; i el president català, Artur Mas – també hi havia el delegat territorial de la Generalitat a la Catalunya Central, Juli Gendrau; i el president del Consell Comarcal del Berguedà, Sergi Roca.

Espuña exportarà el 91% de la producció de la planta

DSCF4645 (Medium)La gamma de ‘Tapes al Minut’ que es produirà en aquesta nova planta, i de la qual s’exporta un 91% de la producció; representa el 8% de la cartera de productes d’Espuña i va facturar en l’anterior exercici un total de 5,5 milions d’euros. Xavier Espuña ha explicat, quant al contingut dels seus productes, que el seu objectiu ara és obrir aquestes tapes a nous ingredients com són el peix o les verdures.

Tradició industrial “plena d’obstacles” per a l’alt Berguedà

El president de la Generalitat, Artur Mas, també ha tingut unes paraules per la llarga tradició industrial “plena d’obstacles” de l’alt Berguedà, amb la desaparició d’una part significativa del teixit productiu local, però amb llums com la instal·lació d’Espuña que, per Mas, “demostra que per negres que siguin les perspectives, mai es pot tirar la tovallola”. En aquest sentit, Artur Mas també ha dit que “Catalunya tampoc pot tirar mai la tovallola perquè sempre hi pot haver una nova oportunitat, fins i tot en els moments més complicats”.

DSCF4676 (Medium)D’altra banda, el president de la Generalitat ha lloat la capacitat exportadora d’Espuña, que ha explicat que es pot trobar fàcilment en moltes altres de les empreses del país. Segons Artur Mas, “moltes empreses s’han espavilat i han entès que el seu mercat natural no és només el seu territori proper, sinó el món”.

Per ell, la garantia de l’èxit d’una empresa i també d’un país, “sigui petit o gran”, és “posar passió, coneixement, empenta, dedicació i alta qualitat en les coses”.

Una empresa originària d’Olot

DSCF4666 (Medium)L’any 1947 va néixer a Olot la marca Espuña com a fabricant d’embotits. Des de llavors l’empresa ha ampliat la seva gamma de productes i està present al mercat nacional i internacional. Les exportacions suposen un 51% de la facturació total de l’empresa i, encara que està present en més de 45 països del món, els seus principals mercats són França, Regne Unit, Alemanya i Portugal. Espuña també exporta a altres països molt exigents amb la qualitat i la seguretat alimentària, com són el Japó i Corea.

FOTOS: Inauguració de la nova planta d’Espuña a la Pobla de Lillet, aquest dilluns a la tarda. AUTORA: Pilar Màrquez