Enguany el procés d’inscripcions per participar a la Patum infantil s’obrirà l’11 de maig

Encara estem al mes d’abril però la Patum Infantil ja prepara engranatges per a una nova edició i, aquesta setmana, ja s’han sabut les dates en què es faran els assajos. Serà el dilluns 11 de maig, a partir de les 6 de la tarda al Pavelló Vell, quan s’hi podran apuntar els infants que ja van fer Patum l’any passat i que encara no han participat en tres edicions consecutives (que és el màxim permès). L’endemà, s’hi inscriuran els nous patumaires o els que hagin descansat un any, i dijous 13 de maig ja es podran inscriure els infants que saltaran de plens. Previsiblement per alguna de les places caldrà fer sorteig perquè pot haver-hi més candidats que llocs lliures.

El poder participar en una o altra comparsa de la Patum Infantil depèn en moltes ocasions de l’alçada. Entre els 90 i els 125 centímetres, per exemple, ja poden fer d’àngels; i en canvi els nens dels Gegants, entre els 142 i els 155 centímetres; i l’Àliga han de ser ja més alts, entre els 145 i 155 centímetres. Hi ha diverses variables, depenent de l’element que es porta; i segons les normes de la festa, de fet, d’un any a altre, els infants només poden canviar de comparsa per qüestions “de mida”.

Ja fa anys que, a més, s’hi fa una sessió de formació específica per als nens i nenes que prenen part en les comparses de maces, guites i plens. En aquesta ocasió, serà el dimarts 26 de maig, de 7 a dos quarts de 9 del vespre, al pavelló de Suècia. “Al principi, amb tot el tema de la normativa del foc, ens feia una mica de respecte, s’havia parlat fins i tot del fet que aquesta amenaçava frontalment la continuïtat de la festa, ja que pretenia prohibir la intervenció dels menors de dotze anys en activitats amb material pirotècnic; però finalment ja fa anys que es va acordar de manera que el que han de fer és prendre part d’una sessió de formació específica i és molt gratificant”, ha dit Sergi Montaner, responsable de la Patum Infantil a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.

Els responsables de la festa fan així incidència en els elements de protecció, però a més es treballa amb nens i nenes de totes les altres comparses. Enguany del 18 al 29 de maig, per tal de preparar balls, tècniques de salt i fer pinya de cara al Divendres de Corpus, que és el moment en què la canalla fa la seva Patum a Berga. “Són més de cinquanta persones, que de manera desinteressada vénen als assajos a preparar els nens”, ha recordat Montaner; que ha agraït aquesta tasca.

De nens i nenes, i una vegada tots estan inscrits, en són uns 150 cada any. “Hi posen molta il·lusió i moltes ganes”, ha dit Montaner, que ha recordat que “vam haver de posar el límit màxim dels 14 anys” i que és “en aquesta edat, o bé si arriben abans als 165 centímetres d’alçada, quan nosaltres ens n’hem d’acomiadar” perquè ja no poden participar a la Patum Infantil. “Abans sempre hi havia algú que, com que encara és molt aviat per participar a la Patum dels grans, aguantava una mica més fins arribar a l’alçada màxima, però finalment va haver de limitar-se”, ha recordat.

El dijous 28 de maig es farà, a més, com és habitual per aquelles dates el salt extraordinari a la Residència de les Germanetes de Berga, incloent-hi tirabols i plens.

Divendres de Corpus enguany cau en 5 de juny. “Encara estem treballant en les novetats d’aquesta edició, però hi haurà algun vestuari nou, n’anirem informant”, ha avançat Sergi Montaner.

X