Els alcaldes del Lluçanès signen l’acord de Santa Creu per obtenir la participació més alta possible el 26J

Falta un mes. El 26 de juliol d’aquest any, els 13 municipis que conformen la comarca natural del Lluçanès votaran també si volen que aquesta es constitueixi administrativament, amb el repte de ser presents al mapa de Catalunya com la comarca número 43; amb tot el que aquest pas significa. Per aquest motiu, per explicar als seus ciutadans “els pros i els contres” d’esdevenir comarca i els mecanismes que se seguirien posteriorment “per disposar dels diferents serveis a nivell del Lluçanès”; els 13 alcaldes dels municipis implicats han signat l’Acord de Santa Creu. Ho ha explicat als micròfons de Ràdio Berga i de l’AquíBerguedà.cat, Josep Costa, el batlle de Santa Maria de Merlès, nucli que en aquests moments forma part del Berguedà.

Costa es mostra convençut que als municipis del cor del Lluçanès guanyarà el sí, però presenta dubtes sobre si aquest serà també el resultat dels nuclis que es troben més a la perifèria.

“A Santa Maria de Merlès som 177 habitants però amb una extensió considerable de 51,36 quilòmetres quadrats en la que també hi ha masies disperses que pertanyen al nostre municipi: ens trobem que en les cases properes a Prats se senten molt del Lluçanès, però també que en les àrees limítrofes amb el Berguedà tenim autèntics defensors de continuar com fins ara amb capital a Berga, ja que es senten molt identificats amb aquest territori”, ha relatat Costa, que en tot moment s’ha mostrat prudent. “No voldríem que la qüestió dividís als veïns, i s’han d’explicar amb detall totes les possibilitats”, ha dit.

El servei escolar, mèdic, i d’extensió agrària, ja són serveis “que històricament ens han prestat a Osona” però “es tractaria d’una comarca totalment nova, en què s’haurien de desenvolupar molts d’aquests mecanismes”, ha detallat Josep Costa.

Un municipi que votés que ‘no’ quedaria fora de la comarca

A la consulta hi podran participar els més grans de 16 anys, que hauran de respondre a aquesta pregunta: “Vols que el teu municipi formi part de la comarca del Lluçanès?”; fet pel qual depenent dels resultats, podria passar que alguna de les poblacions que ara integren el Consorci del Lluçanès – constituït de fa anys per agrupar aquests nuclis – acabés optant per quedar fora de la comarca.

Un cop celebrada la consulta, si guanya el vot afirmatiu, els plens dels 13 municipis que formen el Lluçanès decidiran si volen formar part de la nova comarca i, finalment, la Generalitat farà el decret que haurà d’aprovar el Parlament. Encara que Josep Costa també ha posat en relleu que “al Moianès s’ha pogut formalitzar el Consell Comarcal perquè hi havia les eleccions, però en el nostre cas caldrà esperar tres o quatre anys si el procés tira endavant”.