Berga, Societat

Fra Frederic de Berga serà beatificat enguany després d’un procés que ha reconegut el martiri de fins a 25 caputxins més

Fra Frederic de Berga serà beatificat enguany després d’un procés que ha reconegut el martiri de fins a 25 caputxins més

Fra Frederic de Berga (Berga, 1877 – Barcelona, 1937) que havia estat frare provincial, serà beatificat aquest any després que el divendres 5 de juny el Papa Francesc hagi autoritzat des de Roma la promulgació del decret que en reconeix el martiri, tant del fra berguedà com de vint-i-cinc frares caputxins més, assassinats entre juliol de 1936 i febrer de 1937 a Catalunya, en plena Guerra Civil Espanyola.

Fra Frederic va nàixer el 8 d’octubre de 1877 amb el nom de Martí Tarrés Puigpelat i va passar a ser frare caputxí el 21 de novembre de 1896 com a novici a Arenys de Mar. Va exercir diversos càrrecs a la província i “la revolució anarquista  el va sorprendre durant la guerra civil de guardià del convent d’Arenys de Mar”, segons ha explicat fra Valentí Serra de Manresa de l’Ordre dels Caputxins a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat. Fra Valentí ha parlat des del convent dels Caputxins de Sarrià d’una figura sobre la qual, com a investigador i llicenciat en Història a la Universitat de Barcelona, ha escrit abans en els seus diversos llibres.

Als micròfons d’aquesta emissora, el frare ha explicat que el berguedà “va ser una personalitat molt destacada en la vida de caputxina de Catalunya”. L’aviat beat català va ser detingut a Barcelona, el 16 de febrer de 1937, i del grup de caputxins que seran beatificats en breu, “cronològicament va ser l’últim màrtir”. Havia estat superior provincial i guardià dels convents d’Igualada i d’Arenys de Mar, i també visitador de l’Amèrica Central.

Originari d’una casa de pagès a les afores de la ciutat de Berga, “d’una masia que l’hi deien la Creu de la Pinya”, va demanar entrar amb els frares “i va tenir una gran irradiació pastoral, sobretot guiant la província de Catalunya en el moment de la represa cultural”, segons fra Valentí.

Estic amb tu

“El 1937 s’havien reduït els assassinats per la condició religiosa, però en ser identificat van acabar traient-li la vida”, ha reflexionat fra Valentí que ha relatat que, en aquell moment, aquells que entraven a frare no només canviaven el nom si no que perdien el cognom” i eren reconeguts pel lloc d’origen”. De manera que va ser àmpliament conegut com a fra Frederic de Berga a tot el territori.

Avui dia, a la ciutat de Berga, fra Frederic té un carrer al seu nom al centre urbà.

La cerimònia de beatificació podria ser a Barcelona

Una vegada estudiat que “el martiri es pot comprovar amb fets”, la Congregació per a les Causes dels Sants ha promulgat el decret que ha de permetre beatificar fra Frederic i 25 frares caputxins més. “Amb aquest decret queda ja definitivament obert el camí per a la celebració de la beatificació d’aquests germans, que s’afegeixen al ja beat fra Carmel de Colomers”, ha considerat fra Valentí, que els veu “com a testimonis d’amor i reconciliació en circumstàncies que van ser complexes per la vida eclesial”.  Ja que, segons ha defensat aquest religiós, “va morir confessant la fe amb valentia i perdonant els seus assassins”.

Del Bisbat de Solsona també es beatificarà fra Tarsici de Miralcamp, sacerdot que tenia 24 anys, mort a Lleida el 20 d’agost de 1936.

Un cop en marxa el procés de beatificació, impulsat per l’Arquebisbat de Barcelona, aquesta és ja segura i només en queda concretar la data de la cerimònia, que serà aviat i, segons ha avançat fra Valentí, “podria fer-se a la ciutat de Barcelona abans de final d’any”.

FOTO: Imatge del convent dels Caputxins de Sarrià durant la Guerra Civil Espanyola, edifici que es manté i des d’on aquesta emissora ha entrevistat fra Valentí Serra de Manresa. AUTOR: Caputxins.cat

Beatificació Caputxí Fra Frederic de Berga Fra Valentí Serra de Manresa

Comentaris