L’organització de la Núria – Queralt es replantejarà el futur de la travessa que podria no disputar-se l’any vinent

La Travessa Núria – Queralt ha arribat enguany a la seva 25a edició. La prova, que estava inclosa en el Campionat de Catalunya de Curses d’Ultraresistència, s’ha celebrat els dies 4 i 5 de juliol de 2015 i, un cop celebrada, el sentiment de l’organització és agredolç. Lluís Soler, de l’Associació de Muntanyencs Berguedans, ha relatat a Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà que es plantegen seriosament el futur de la prova; encara que estan satisfets del paper dels participants i del nivell esportiu aconseguit.

D’una banda, i esportivament ha estat una cursa reeixida amb Carles Sánchez del Club Mountains Runners del Berguedà com a guanyador en categoria masculina, amb un temps de 13 hores, 10 minuts i 31 segons. D’entre les participants femenines, la primera classificada ha estat Marian Garbajosa de la secció esportiva de l’Agrupació Cultural Vila-Seca, de la província de Tarragona, amb un temps de 19 hores, 6 minuts i 53 segons. A més de donar els noms dels guanyadors, Soler s’ha mostrat satisfet també perquè, tot i que la calor no acompanyava i ho posava encara més difícil, “és el primer any que no hem hagut d’evacuar ningú”.

De l’altra banda, però, l’organització entra en una reflexió profunda al respecte de com ha de ser la travessa en les properes edicions. “No sabem si hi haurà una 26a Núria – Queralt; en tot cas la Federació Catalana de Muntanya no hi tindrà paper”, ha explicat Lluís Soler, membre de l’organització.

Núria Queralt 1De 116 inscrits, en van sortir 106. Finalment, però, i tot i que sense haver de ser evacuats, només 42 persones van  poder completar la prova. La resta van plegar pel seu propi peu. A les altes temperatures, s’hi va sumar l’augment de la dificultat en el primer tram de la prova i diferents entrebancs, entre ells “la rigorosa normativa” de la Federació Catalana de Muntanya; segons ha defensat Lluís Soler.

Soler ha relatat que dissabte el delegat de la federació “no va ser flexible” a l’hora d’exigir certs paràmetres, entre els quals hi havia l’obligatorietat de dur una jaqueta impermeable amb el material de sortida, tot i que les previsions eren de molta calor. També, com ja s’havia explicat en la presentació de la prova d’enguany, va exigir-se un certificat mèdic que incloïa una prova d’esforç i un electrocardiograma, d’un cost d’uns 70 euros per participant.

“Això va ser d’entrada una criba important”, ha dit Soler; que ha afegit, això sí, que “hi va venir gent molt preparada”.

La Travessa Núria-Queralt és una prova de les anomenades ultratrail o cursa d’ultraresistència amb un recorregut obert i perfectament senyalitzat de 95 km, amb 6150 m de desnivell positiu i 7400 m negatiu. Aquest recorregut va entre el Santuari de Núria i el poble de  Berga, per camins de muntanya i pistes forestals. S’ha de realitzar en menys de 25 hores a peu, ja sigui caminant o corrent.

Lluís Soler: “Amb el format actual no continuarem”

D’entre aquells punts en què l’organització de la Núria – Queralt considera que la federació ha fallat, s’hi troba també l’absència de la selecció catalana. “El seleccionador va preferir anar a competir al Campionat d’Espanya, és curiós que la selecció catalana prefereixi anar competir al país veí que no pas al nostre. Molta parafernalia però a l’hora de la veritat passem per taquilla”, s’ha mostrat molt crític Soler.

“No són maneres de fer i treballar al món de l’esport”, ha dit Lluís Soler al respecte del paper de la federació. Que ha dit que “els primers ànims abans de fer la prova, era ja tancar; perquè tota la normativa s’endureix molt, també a l’hora d’haver de demanar permisos a cadascun pels municipis per on passes, i a més els que t’ho haurien de facilitar, t’ho fan més difícil”.

De moment, doncs, se n’ha de parlar. Però Lluís Soler avança quelcom que l’organització ja té clar: “Si mai seguim, serà al marge de la federació”. Per Soler, doncs, la Núria – Queralt no pot competir “contra proves que organitzen grans marques”. Per això creu que cal un replantejament.

FOTOS: 25a edició de la Núria – Queralt. AUTOR: Lluís Soler