L’Aplec del Pi es proposa superar la seva edició més multitudinària i fa una crida a la participació

Amb la tercera branca ja retornada a lloc. L’Aplec del Pi de les Tres Branques se celebra aquest proper 19 de juliol, el tercer diumenge d’aquest mes com marca la tradició. Ho fa amb la mirada posada en el procés que viu el país de cara al 27S, i també amb el record del que va ser l’any passat la seva jornada més multitudinària. Fins a 2.500 persones es van congregar al 2014 al Pla de Campllong per reivindicar la importància del Pi i l’arbre com a símbol del país, després que uns mesos abans aquest hagués patit un atac i perdut una de les tres branques.

Va ser una xifra històrica que enguany s’espera poder-se superar. Així ho ha considerat Xavier Raja, regidor de Festes de Castellar del Riu, que ha posat de manifest que són diverses les entitats que fan possible l’aplec. La diada s’organitza des de l’Ajuntament, “amb el suport de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i també del Casal Panxo, com a representant de l’esquerra independentista. Finalment també hi participen els Amics Actors dels Indrets del Record de Barcelona que fa anys que formen part de l’organització”, ha remarcat.

“Per nosaltres, l’any passat va ser  un èxit i ja hi havia hagut molta gent, l’any anterior. Donat que falten dos mesos per les eleccions del 27S, realment creiem que aquesta edició té també un caire importantíssim, i esperem aconseguir atraure encara una mica més de gent”, ha afegit Xavier Raja en una entrevista aquest migdia, amb Ràdio Berga i l’AquíBerguedà.cat.

L’inici de la diada serà a les 10 del matí, amb l’arribada dels Motards per la Independència. Hi haurà un cercavila amb els gegants d’Espinalbet, acompanyats dels Grallers dels Castellers de Berga, i els trabucaires de Castellar del Riu.

actesA partir de les 11, es farà l’acte patriòtic unitari al Pi Vell. Amb les salves d’honor dels Trabucaires i el ball de gala dels gegants d’Espinalbet. Llavors es representarà l’arribada del rei Infant Jaume I, amb la seva cort d’infants. Hi haurà la lectura del poema ‘Lo Pi de les Tres Branques’ de Mossèn Jacint Verdaguer interpretat pels Amics Actors d’Indrets del Record. I a continuació es farà l’ofrena floral al Pi Vell.

Seguidament, es realitzaran els parlaments al Pi Vell a càrrec de diferents personalitats d’arreu dels Països Catalans, i aquests finalitzaran amb el Cant dels Segadors i una ballada de sardanes. Segons ha explicat Raja, enguany, es dirigiran al públic: Biel Majoral, músic i cantant, filòleg i professor de les Illes; Adelais de Pedrolo, directora de la Fundació de Manuel de Pedrolo i filla de l’escriptor del ‘Mecanoscrit del Segon Orígen’; Agustí Ventura, filòleg i cronista de Xàtiva; Daniela Grau, professora de català a la Universitat de Perpinyà; i Pepa Nogués, professora al Matarranya, de la Franja de Ponent. També hi haurà Rosa Alentorn, vicepresidenta de l’ANC.

A la 1, al Pi Jove, es farà l’acte patriòtic i parlaments a càrrec de l’esquerra independentista; i s’acabarà, a 2/4 de 3 de la tarda, amb un dinar de germanor al Centre Cívic d’Espinalbet.

Pi recuperat i reivindicació pel Pi Jove

El mes de maig del 2014, l’emblemàtic Pi va ser mutilat i, des de llavors, i a l’espera d’aquest instant, el braç ha descansat en una nau del polígon industrial de la Valldan de Berga. La branca va arribar finalment el passat 8 de juliol al pla de Campllong i des de llavors ja llueix de nou al Pi. Ara el consistori roman pendent del futur del Pi Jove que també va patir un atac, en aquest cas fa poques setmanes. L’arbre jove no ha perdut la branca però sí que ha patit un tall de profunditat, d’uns 20 – 30 centímetres a part important de l’entorn.

X