Berga homenatja el filòsof Quim Sala per la donació de fins a 3.000 exemplars de la seva col·lecció personal a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet

És fill de Centelles, Osona, però fa més de 30 anys que viu a Berga. Molt conegut per la tasca de professor de Filosofia que va portar a terme a l’Institut Guillem de Berguedà de la ciutat, de 1979 i fins a la seva jubilació, Quim Sala i Pujolràs ha estat homenatjat per la seva aportació cultural al municipi i, concretament, a la Biblioteca Ramon Vinyes i Cluet, a la qual en els últims anys ha fet entrega de més de 3.000 llibres de la seva col·lecció particular.

Quim Sala 3En un acte a la biblioteca, amb presència de la regidora de Cultura, Mònica Garcia, i de diversos membres de l’oposició, com ara Antoni Biarnés i Maria Antònia Ortega, així com amb el suport de l’exregidora de Cultura de l’anterior mandat, Queralt Calderer, i els treballadors d’aquest equipament: s’ha descobert una placa dedicada a Sala, i  tant la directora del centre com Mònica Garcia li han dedicat unes paraules d’homenatge, al vestíbul de l’edifici situat a la Plaça Europa de la capital berguedana.

Entregant aquesta col·lecció personal, majoritàriament plena de llibres d’assaig però també amb algun exemplar de prosa i poesia, “volia fer un servei als lectors de la ciutat”, segons ha considerat ell mateix. De manera que amb la cessió de la seva col·lecció buscava també “enriquir” la vida cultural del país, ha afegit. I no és per menys, ja que els més de 3.000 exemplars ja catalogats estan a disposició no només dels usuaris de la biblioteca berguedana sinó de tota la Xarxa de Biblioteques de Catalunya.

IMG_20150728_172420Quim Sala va fer la primera entrega d’exemplars de la seva col·lecció personal al 2007. Llavors, però, aquests llibres van situar-se a la Valldan, una ubicació que va fer que molt pocs ciutadans de Berga en coneguessin l’existència. Va ser al 2010 que va començar-se el trasllat i una tasca de catalogació que ha donat ja els seus fruits i ha fet que, fins i tot, sigui habitual que aquests exemplars – alguns acompanyats de retalls d’articles, escollits pel propi Sala, que n’ajuden a comprendre el contingut – viatgin per tot el territori català dins del mecanisme habitual de préstec de llibres de la Xarxa de Biblioteques.

Un cas excepcional de donació, sobretot perquè no es tracta de llibres antics, sinó d’una àmplia varietat de publicacions, moltes de les quals són fins i tot de nova fornada, segons ha assegurat la directora de l’equipament, Mireia Castillo. El valor d’una donació important, arxivada en perfecte ordre als baixos de l’equipament,  que també ha posat de valor Mònica Garcia, que ha donat “les gràcies a persones com el Quim”, amb l’ajuda de les quals es dóna valor a la Biblioteca de Berga.

Pelegrinatge al turó de Prometeu

El filòsof Quim Sala es troba, a més, d’estrena aquest mes de juliol. I és que ha presentat ja el seu nou llibre ‘Pelegrinatge al turó de Prometeu: Efectes secundaris d’uns èxits inquietants’, publicat per l’editorial berguedana l’Albí en la col·lecció Idees. Aquesta no és ni molt menys la primera publicació de Sala, que abans ja ha escrit títols com ‘El mite de l’expulsió del Paradís’ (1993); ‘L’eix del Mal: de Déu a la humanitat’ (2003);  ‘La saviesa encerclada: l’ensenyament i l’educació en un món desbordant’ (2007); ‘El surf d’un món convuls’ (2009); ‘Col·loquis amb la vida’ (2010); ‘Filosofia per a viure’ (2012); ‘Elogi dels grans dubtes’ (2013); i ‘La vida entre pantalles’ (2014).

Quim Sala 1En la nova publicació, Quim Sala fa una revisió del mite de Prometeu, el del tità que dóna el foc i la tècnica als humans per poder sobreviure enmig de les hostilitats ambientals. L’autor reflexiona sobre el fet que, efectivament en la mitologia grega, no va ser Prometeu sinó Zeus el Déu que finalment va decidir fer entrega als humans del do de la moral, de la capacitat d’entendre’s. A través de diferents mites, Sala parla al llibre de tres actituds davant la vida centrades a trobar-hi el sentit, des de l’humanisme que hauria de dirigir assenyadament l’instrumental tecnològic.

A Ràdio Berga i a l’AquíBerguedà.cat, l’hem entrevistat i podeu escoltar a continuació les reflexions que el mateix Quim Sala fa sobre aquest nou llibre de filosofia i mite, ‘Pelegrinatge al turó de Prometeu’.

FOTO: Acte d’homenatge a Quim Sala, a la Biblioteca de Berga ahir. AUTORA: Pilar Màrquez

 

X