Borredà, Societat

Un camp de treball internacional inicia a Borredà la restauració de l’antic Molí de la Font

Un camp de treball internacional inicia a Borredà la restauració de l’antic Molí de la Font

Els participants internacionals d’un campus participen a Borredà en la neteja, recuperació i estudi de l’antic Molí de la Font. En aquest sentit, la Fundació Josep Carol té una de les seves seus a Borredà, a cal Bisbe, i enguany ha organitzat el primer camp de treball internacional al poble, amb la participació de 19 persones d’entre 18 i 25 anys, procedents de diversos indrets del món.

Entre d’altres, hi ha 2 joves del Japó, 2 de Mèxic, 2 de Grècia i també participants de Sèrbia, Rússia, Ucraïna, Itàlia, França i fins a 5 persones d’altres punts de Catalunya. “Amb aquesta composició és lògic que la llengua de comunicació sigui l’anglès, també amb els 3 monitors encarregats de dur a terme el projecte programat”, han indicat des de l’organització.

DSC00122 (Medium)El projecte proposat i escollit entre l’Ajuntament de Borredà i la Fundació Josep Carol és la recuperació i estudi de l’antic Molí de la Font. El camp de treball ha procedit a netejar els dos camins d’entrada, un per la part nord i l’altre pel pont d’un vell camí ral; així com la neteja de les dues basses, la recuperació d’algunes antigues parets, i l’estudi de l’espai on hi havia les rodes del molí. Al costat mateix del molí hi ha una gran bauma on algunes persones del poble diuen haver-hi vist una font. De la mateixa manera, s’ha decidit procedir a la neteja per intentar recuperar-la.

El municipi de Borredà havia tingut 14 molins, al llarg de la Riera Margansol, i la Riera de Merlès. La més propera al poble és la Riera Margansol, on en els segles XVI, XVII i XVIII, fins a 11 molins havien estat actius, transformant el blat i el blat de moro en farina, la majoria, i uns pocs eren molins bataners, ocupats en rentar i filar la llana procedent dels nombrosos remats de xais i ovelles que hi havia en el territori. “Aquells eren els anys de màxima esplendor del municipi, enriquit per aquests productes de primera necessitat. Posteriorment s’hi va establir una important indústria tèxtil, que va perdurar fins fa poc menys de vint anys”, han recordat així mateix fonts consistorials.

DSC00121 (Medium)De la mateixa manera, des de l’Ajuntament, l’alcalde Joan Roma ha relatat que quan la Fundació va proposar aquest camp de treball, l’equip de govern va plantejar 4 projectes possibles. Restaurar la Caseta del Pare Coll i actuar en el Camí dels Graus, on es diu que al Pare Coll se li va aparèixer un diable un dels dies que anava a practicar a Borredà; la neteja i recuperació del Molí del Subirà, on l’Ajuntament ja hi va fer la primera actuació sis anys enrere amb una cessió per part dels propietaris; actuar dalt del Serrat de Sant Marc, on hi ha restes del que podia haver estat una antiga capella i cabana de pastors; o bé aquesta quarta iniciativa finalment escollida, consistent en treballar a l’antic Molí de la Font.

La segona tinent d’alcalde, Anna Maria Cunill, va ser la promotora d’aquesta actuació i és l’encarregada de coordinar la feina entre els participants i l’ajuntament. En aquest cas, el consistori ha proporcionat les eines, i facilitat els materials necessaris per poder dur a terme els treballs programats.

Un dels més antics del terme municipal

El Molí de la Font és un dels molins fariners més antics del terme municipal, abandonat totalment des de fa més de setanta anys, i desconegut per la immensa majoria de gent del poble.

DSC00114 (Medium)Es troba a poc més d’un quilòmetre del nucli urbà de Borredà, en direcció cap a Vilada i fins ara estava totalment envaït per herbes, arbustos i arbres, fins el punt d’esdevenir invisible. Els seus orígens han de buscar-se a finals del segle XVII i conté elements de gran interès, encara ben ferms i resistents, com és l’arcada d’un pont de connexió entre l’antic camí ral de Borredà a Berga, que ajuda a travessar la Riera Margansol, amb una alçada d’uns 4 metres, i a continuació es troben les restes del Molí, amb dues basses a diferents nivells, i unes interessants arcades, entre els antics edificis.

El camp de treball internacional va iniciar la feina el dilluns de la setmana passada, 3 d’agost, i té previst haver acabat aquest divendres dia 14. “Confiem en què en aquestes dues setmanes l’intens treball que s’hi està duent a terme permeti deixar visible tot el conjunt de pont, molí i els annexes, i pugui ser un dels punts a visitar en els propers mesos i anys. El fet de trobar-se a poca distància del nucli urbà, en un paratge de gran bellesa i frondositat el fan ideal per justificar una excursió”, ha dit Joan Roma.

Aquest és el primer camp internacional de treball realitzat a Borredà, i la valoració que se’n fa, assevera l’alcalde, és clarament positiva, “de manera que facilitarem noves edicions per executar els altres projectes plantejats o acabar el que ara ha estat objecte d’aquesta primera intervenció”.

FOTOS: Campus Internacional a Borredà. AUTOR: Ajuntament de Borredà

Camp de treball internacional Fundació Josep Carol Molí de la Font

Comentaris

  • Esteve Amills Sisó

    I MENTRESTANT AL POBLE …, GENT SENSE PODER COBRIR LES NECESSITATS ESSENCIALS.
    TRIST AJUNTAMENT, (que només mira per quedar bé) !!!