Una exposició de fotografies de la Fia – Faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola fa parada a Esterri d’Àneu fins el 30 de setembre

La Fia – Faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola ha començat el camí per arribar a ser Patrimoni de la Humanitat, com la Patum de Berga. Si ho aconsegueix, però, no serà en solitari. Sinó conjuntament amb els altres municipis dels Pirineus que tenen festes amb falles. En aquest procés s’han preparat diversos actes de valorització d’aquesta tradició. Entre ells, aquest estiu i fins el 30 de setembre, Esterri d’Àneu (Pallars Sobirà) ha acollit l’exposició de les fotografies guanyadores del Concurs de fotografia de la festa de la Fia – Faia, única celebració d’hivern d’aquest tipus i que es fa el 24 de desembre en els dos municipis berguedans esmentats.

Les fotografies es poden veure a la Quadra de Casa Gassia, a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu. De fet, i en el marc de la mostra, el passat divendres 14 d’agost, també va haver-hi una xerrada de presentació d’aquesta tradició, a càrrec de Xavier Pedrals, director de l’Arxiu Comarcal del Berguedà, en què aquest va remarcar que la Fia – Faia és, sens dubte, la celebració més destacada de Sant Julià de Cerdanyola i Bagà i una de les més interessants d’arreu del Principat. Bagà i Sant Julià de Cerdanyola són poblacions fallaires amb característiques pròpies. I aquesta celebració del solstici d’hivern, més tard cristianitzada, s’ha mantingut, pràcticament inalterable, al llarg dels segles amb el nom de Fia-Faia.

Les úniques falles del solstici d’hivern

Més enllà de presentar la candidatura a la Unesco la comissió de representants que s’ha creat busca també difondre i salvaguardar aquestes festes, per tal que la tradició no es desvirtuï. A la resta de municipis integrats en aquesta candidatura de fins a 83 pobles fallaires, comptabilitzant-se poblacions entre França, Andorra, Catalunya i l’Aragó, la resta de celebracions amb similitud a les berguedanes es fan, en canvi, coincidint amb el solstici d’estiu, per Sant Joan.

La mostra d’Esterri d’Àneu ha estat organitzada per l’Ajuntament de Bagà, l’Ajuntament de Sant Julià de Cerdanyola, l’Associació de la Fia – Faia i l’Arxiu Comarcal del Berguedà, amb la col·laboració de l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu i l’Ajuntament de les Valls d’Àneu.

FOTO: Celebració de la Fia – Faia en una imatge d’arxiu. AUTOR: Xavier Pedrals

X