El Berguedà presenta una plataforma virtual amb tota la informació del sòl industrial de la comarca per captar empreses

Amb l’objectiu de captar noves empreses al Berguedà i potenciar la indústria a la comarca, l’Agència de Desenvolupament del Berguedà ha presentat una nova eina molt útil per dinamitzar les zones d’activitat econòmica. Es tracta del GeoPortal www.berguedaempreses.cat. En aquesta plataforma virtual s’hi mostra informació dels polígons industrials amb el sòl industrial disponible i l’ocupat, tant els terrenys com les naus. En el conjunt del Berguedà hi ha un total de 298 hectàrees de sòl industrial (que engloba zones industrials i terrenys de sòl per a la construcció d’empreses però sense activitat com ara Rocarodona d’Olvan). D’aquestes 298 hectàrees, 51 són superfície edificada, i l’ocupació d’aquestes naus és d’un 55%. En xifres, són un total de 455 naus al Berguedà, 250 de les quals estan plenes. La resta estan lliures i a disposició d’empresaris que s’hi vulguin instal·lar.

S’ha elaborat en col·laboració amb la Cambra de Comerç (i la Unió de Polígons Industrials de Catalunya) i també l’ACEB, Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà. El seu president, Josep Fígols, ha destacat que “necessitem vendre el producte industrial fora de la comarca, que els empresaris apostin per instal·lar-se al Berguedà i s’hi generi activitat econòmica i llocs de treball”. El web berguedaempreses.cat és una nova eina “que hem de saber aprofitar, i fer que la comarca sigui entre les cinc primeres opcions de Catalunya que tingui un empresari a l’hora d’instal·lar-se en una o altra zona”.

La indústria ha de ser un motor econòmic del Berguedà i amb aquesta eina es vol dinamitzar, “igual que ja ho fem en el sector del turisme, ara ho volem fer a nivell industrial. Volem vendre el Berguedà en el seu conjunt, sense competitivitat local sinó que el què volem és que empreses optin per instal·lar-se al Berguedà, independentment de la població que escullin”, ha comentat David Font, president de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà.

Municipis, polígons, empreses i oferta immobiliària

Les necessitats dels empresaris són al nou portal web, totalment interactiu. S’hi pot accedir per ‘municipis’ consultant poble a poble i veient les disponibilitats de naus i de terrenys, entre altra informació. També s’hi pot accedir per la pestanya ‘polígons’, on s’hi marquen amb colors tres tipologies: polígons d’activitats econòmiques, altres zones d’activitats econòmiques i zones urbanitzables o en transformació. Una altra opció és ‘empreses, per consultar el llistat de les existents a la comarca i les seves característiques. I també s’hi inclou ‘oferta immobiliària’ per facilitar als interessats el lloguer o compra d’una nau o un espai, amb interrelació al web de l’empresa immobiliària per facilitar el contacte.

Aquesta plataforma interactiva com a tal no existeix a cap altra comarca, sí que en l’àmbit metropolità hi ha eines similars però a la resta de comarques catalanes no existeix cap inventari tant precís. Per això el Berguedà amb aquesta eina a la mà en vol treure rendiment. De moment, Font ja ha destacat que el web està molt ben posicionat i posant ‘empreses i Berguedà’ al Google és ja la primera entrada. Per altra banda, es farà arribar centenars d’empreses perquè sigui una referència de consulta i ajudi al Berguedà a créixer en matèria d’indústria.

Catàleg promocional

A banda del Geoportal, s’ha editat un catàleg promocional. Manté un enfocament més visual i una vessant més promocional. Conté alguns apartats on s’explica la política d’innovació berguedana, posant èmfasi en factors com el teixit associatiu, sectors estratègics, així com l’oferta formativa de proximitat. A més de la informació rellevant dels polígons industrials.

Aquestes dues noves eines de promoció dels polígons industrials del Berguedà sorgeixen del pla d’actuacions del Pla de dinamització dels Polígons d’Activitat Econòmica al Berguedà.

El projecte ha tingut un cost de 12.000 euros, que s’ha finançat per part del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC).

 

FOTO: Presentació del Geoportal. D’esquerra a dreta: Joan Boix, president de la Cambra de Comerç al Berguedà; Josep Fígols, president de l’ACEB; Rosa Pujols, tècnica de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà; i David Font, president de l’Agència. AUTOR: Manel Solé (Agència Desenvolupament)