L’ACEB lamenta que l’Ajuntament de Berga no abaixi l’IBI dels locals

L’Ajuntament de Berga no abaixarà l’IBI (Impost de Béns Immobles), tal com demanava l’ACEB (Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà) en un esmena que va presentar quan la CUP va presentar les taxes i impostos per al 2016. En aquest cas, aquest augment ja s’ha aplicat aquest 2015.

El document que va presentar l’ACEB durant el període d’exposició pública de les Ordenances fiscals de Berga pel 2016 demanava eliminar el tipus de gravamen de l’1,1 % que afecta al 10% de béns immobles amb més valor cadastral de locals comercials, industrials, oci i hostaleria, oficines i sanitat. L’objectiu de l’ACEB amb les al·legacions era tornar al tipus general del 0,65 % que és el que correspon als immobles urbans.

Al Ple extraordinari de desembre l’Ajuntament de Berga no ha aprovat la rebaixa de l’impost proposada per l’ACEB amb vots en contra de regidors de l’equip de govern de la CUP i d’ERC, i vots a favor de regidors de CiU i PSC.

Per l’ACEB mantenir aquest augment de l’impost té una repercussió econòmica molt negativa per l’economia local i una pèrdua de competitivitat. Segons fonts dels empresaris, “la pressió fiscal pot fer que les empreses també es qüestionin el seu model de negoci a la ciutat i els porti a buscar altres zones on implantar-se”.

Hi afegeixen: “a tall d’exemple, l’apujada de l’IBI suposa que en el cas d’una empresa que tingui una nau industrial al Polígon de La Valldan de 1.500 m2 amb un valor cadastral de 255.000, el 2014 va pagar en concepte d’IBI 1.874 euros. El 2015 ha pagat un 66 % més, 2.805 euros. En el cas d’un local comercial de 800 m2 (valor cadastral de 136.000), el 2014 va pagar 999 euros i el 2015 ja ha pagat 1.496 euros, un augment del 50 %.

La pujada de l’IBI a Berga se situa al sostre permès per la Llei d’Hisendes Locals i a nivell tributari posa la ciutat a l’alçada de ciutats molt més grans, amb molts més habitants i serveis municipals. En aquest sentit “cal recalcar la necessària contenció i equilibri en els impostos, que s’ha d’ajustar a la realitat de l’entorn econòmic i social”, argumenten des de l’ACEB, constatant que “hi ha empreses que tot i tenir una nau en propietat tenen problemes per afrontar les despeses fixes, perdent així competitivitat i capacitat per crear ocupació, davant altres territoris on no tenen la mateixa pressió fiscal”.