La processionària s’expandeix a tot el Berguedà, on no s’ha actuat i el pins estan en perill

Les altes temperatures d’aquests darrers mesos -en què hauria de fer més fred-, i la manca d’accions preventives no han contribuït a contenir la plaga de processionària que afecta al Berguedà. Als municipis de l’Espunyola, Montclar, Montmajor i Casserres s’ha arribat al màxim nivell de gravetat, més de 1.000 hectàrees de bosc de pi. I no es concentra només en aquesta zona de la comarca sinó que s’ha anat expandint. De fet, ja fa uns mesos que pagesos, tècnics i alcaldes van alertar de l’augment de la plaga al baix Berguedà i ara es constata que també és un problema a l’alt Berguedà.

Gran part dels boscos de la comarca presenten un aspecte sec i els pins carregats de bosses blanques de les erugues, que són les que es mengen les fulles del pi. El territori alerta de la magnitud d’aquesta plaga, que està fent estralls i que preocupa als propietaris forestals, tal com ha explicat a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà Gemma Comella, enginyera tècnica agrícola, de l’associació de propietaris forestals Berguedà Verd: “ho hem fet saber al departament d’Agricultura, però no s’ha actuat. Ja fa anys que no es fa cap tractament aeri al Berguedà i demanem que amb el precedent d’enguany se’ns tingui en compte”. Ara, ja s’ha fet tard. La crida a solucions urgents de fa un parell de mesos no ha arribat. Cap fumigació. I la processionària ha anat proliferant. De plaga d’aquesta magnitud, Gemma Comella no en recorda cap. A hores d’ara, queda l’esperança d’un canvi de climatologia “esperar que faci fred i plogui”.

Què és la processionària?

processionaria erugaÉs la larva (eruga) d’una espècie de papallona nocturna que es diu processionària perquè es desplaça en grup, com una processó.La processionària passa, durant la seva vida, per quatre fases: ou, eruga, crisàlide (pupa) i papallona. La major part de la seva vida, la processionària la passa en forma d’eruga i és en aquest període quan més mal fa als pins. Se’n menja les fulles i els pot afectar greument si són atacs intensos o repetits. Generalment, el fred de l’hivern fa que les erugues s’enterrin i facin la mutació a papallona però enguany no ha estat així.

Quins són els efectes?

Pprocessionaria pins secsins secs i sense fulles. Aquesta és la imatge. Però les conseqüències van més enllà, “els pins queden molt debilitats i pot costar que es recuperin” ha comentat Gemma Comella.

A més, els pins més secs són més susceptibles de patir un foc forestal, “preocupa a nivell d’incendis perquè tenim pins que són combustible”, ha assenyalat Comella, que treballa a l’Oficina de Prevenció d’Incendis de la Diputació de Barcelona.

Per altra banda, entre els efectes de la plaga trobem també perjudicis en la salut de les persones, ja que el contacte amb el pèl de l’eruga pot provocar fortes urticàries i altres reaccions al·lèrgiques. També afecta al bestiar. I se’n ressent el turisme rural.

FOTOS: Afectació de la processionària a la zona d’Avià i de Vallcebre. AUTORS: Ricard Codina i Divina López

 

 

X