Els veïns de la Valldan voten plantar mèlies al passeig dels Abeuradors

Els arbres del passeig dels Abeuradors, de Berga, se substituiran per mèlies. Aquesta és la decisió que han pres els veïns que aquest diumenge han participat a la votació popular promoguda per l’Ajuntament.  11 dels 35 arbres (31 dels quals són plataners) estan en risc de fractura o caiguda, i seguint l’aplicació del Pla de gestió de risc de l’arbrat, s’eliminaran.

El veïnat de la Valldan ha pogut votar entre tres opcions: tornar a plantar plataners, mèlies o lledoners. Van participar a la consulta 101 persones i més de la meitat dels vots van ser per les mèlies (55 vots). Una opció idònia tant per les dimensions del passeig com pel clima, segons informes tècnics.

De moment es canviaran 11 arbres, amb la previsió de renovar-los tots en un període d’entre tres i cinc anys. S’ha iniciat la tala dels exemplars amb danys estructurals importants. S’espera acabar d’abatre en els propers dies els plataners previstos per a aquesta campanya, i continuar amb les tasques de preparació de terres i escocells, per després plantar els nous exemplars entre els mesos de febrer i març.

El detall de la votació

La jornada va transcorre amb normalitat i amb una afluència regular de votants al llarg de tot el matí, mostrant la major part d’ells interès per conèixer de primera mà l’estat dels arbres ja retirats, les característiques de les espècies proposades, la previsió de dates per a la replantació o el termini aproximat per a assolir la total substitució de l’arbrat. En aquest sentit, per part de l’Ajuntament de Berga i l’Associació de Veïns de La Valldan es destaca la notable participació assolida, amb un total de 101 votants. 

L’Ajuntament de Berga ha optat participació popular com a eina bàsica en la presa de decisions col·lectives. Han pogut votar els veïns i veïnes majors de 16 anys empadronats a La Valldan. (El consistori no ha facilitat la xifra del cens).

Un cop escrutats els vots registrats, l’opció guanyadora ha estat la de substituir l’arbrat actual per mèlies, amb un total de 55 vots. La segona opció més votada ha estat per la plantació de lledoners, amb 40 vots. I la replantació de plataners ha quedat en una posició molt minoritària, amb 8 vots. L’anècdota de la jornada va ser que es van registrar 103 vots dins l’urna, un fet que els membres de la mesa han atribuït a la introducció accidental de dues paperetes ja que s’ha detectat que aquestes s’enganxaven entre si. Tot i això, tenint en compte que la incidència no afectava de forma significativa el resultat, s’ha convingut donar igualment per vàlid el resultat de la votació.

Característiques de les mèlies

La mèlia prové del sud de la Xina i l’Índia i és un arbre caducifoli que pot assolir els 10-12 metres d’alçada i 10 d’amplada. Es tracta d’un arbre molt ornamental que a la primavera fa una flor blava molt olorosa, a l’estiu fullatge, tonalitats ocres a la tardor i manté els seus poms de fruits daurats a l’hivern. És resistent a malalties i sequeres. El seu creixement és força ràpid i brota a principis d’abril.

melia

 

 

X