El baix Berguedà s’enfronta a la pitjor plaga de processionària dels últims anys

Les altes temperatures i el fet que ja fa anys que no es fa cap fumigació a la zona han provocat que el baix Berguedà s’enfronti a la pitjor plaga de processionària dels últims anys. La processionària és un insecte lepidòpter, l’eruga del qual es trasllada formant llargues fileres i és plaga del pi i del roure.

Als municipis de l’Espunyola, Montclar i Casserres, la processionària afecta amb el màxim nivell de gravetat unes 1.000 hectàrees de bosc de pi i això provoca problemes entre els veïns. Alguns pagesos i treballadors forestals de la zona han hagut de deixar de treballar pels efectes que aquest paràsit provoca sobre la salut humana, però les conseqüències van més enllà i, fins i tot, el turisme se n’ha vist ressentit. El territori reclama solucions urgents, però la Generalitat assegura que aquest any ja no s’hi pot fer res.

Conseqüències sobre la salut i l’economia

Els veïns de l’Espunyola, Montclar i Casserres estan farts de la plaga de processionària que afecta els boscos de pi de la zona. No recorden cap plaga d’aquesta magnitud, i alerten de les greus conseqüències que està tenint sobre la seva salut i l’economia de la zona. Damià Comaposada és pagès i propietari d’una finca forestal a l’Espunyola. Segons ha explicat, la processionària ha fet que, en diverses ocasions, hagi hagut de deixar de treballar, tancar-se a casa i medicar-se per la forta urticària que li ha provocat. “És difícil passejar-se pel bosc sense que et piqui tot”, ha assegurat.

La plaga de processionària també afecta el ramat de vaques que té i el rendiment del seu bosc, ja que, tal com ha explicat l’enginyera tècnica agrícola Gemma Comella, tot i que la processionària no acaba matant l’arbre, sí que l’afebleix i menja la seva fulla. Com a conseqüència, l’arbre ha de dedicar més força a fer la fulla que a créixer i, per tant, baixa el rendiment dels boscos.

Afectacions al turisme rural

La processionària és un insecte autòcton i està present a gran part del Berguedà, però la plaga més greu es concentra a l’Espunyola, Montclar i Casserres. En aquest indret, afecta unes mil hectàrees de bosc amb el nivell més greu (4 sobre 4). És una zona de destinació turística pel ventall de cases de turisme rural que hi ha el territori, sector que se n’ha vist ressentit, ja que la processionària pot provocar al·lèrgia i urticària, i això fa que molta gent decideixi triar un altre destí.

Altes temperatures i cap fumigació

Gemma Comella, que també és representant de l’associació Berguedà Verd, ha explicat que les causes d’aquest creixement de la processionària són principalment dues: d’una banda, les altes temperatures i, de l’altra, el fet que ja fa uns quants anys que no s’ha realitzat cap fumigació a la zona.

“No s’hi pot fer res”

Des de la Generalitat, Mariano Rojo, especialista en plagues forestals del departament d’Agricultura, ha explicat que, com a conseqüència d’una directiva europea que limita l’ús de plaguicides, ara és molt més complicat fer qualsevol fumigació i, abans, s’ha de fer un pla d’acció detallat que endarrereix molt la feina. Aquest any, assegura, ja no es pot fer cap acció a la zona i creu que l’únic que pot fer canviar la situació seria que, en els propers dies, hi hagués una glaçada de fred que matés les erugues.

A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 90.000 de les quals tenen una afectació baixa i 10.000 una afectació greu, segons dades de la Generalitat. L’objectiu de les fumigacions no és eradicar la processionària sinó fer-ne un control poblacional.