Càsting a Bagà per participar al film ‘Pàtria’, que es rodarà al Berguedà

El Berguedà, juntament amb el Bages i el Solsonès, seran l’escenari de la nova pel·lícula del director Joan Frank Charansonnet ‘Pàtria’, que recupera la llegenda d’Otger Cataló i els seus 9 barons de la fama.

Càsting al Berguedà

‘Pàtria’ es començarà a rodar a mitjans de febrer per diferents poblacions de la comarca. I abans, es farà un càsting per tal de donar papers, principalment seran figurants, a berguedans que hi estiguin interessats. En aquest sentit, es farà un càsting aquest diumenge, 31 de gener, al Casal de la Vila de Bagà. Serà de les 10 del matí a les 2 del migdia i de les 4 a les 8 de la tarda.

Els perfils que es busquen són homes, dones, nois, noies, nens i nenes. Homes genets o amb gran habilitat muntant a cavall. Acròbates o malabaristes. Especialistes en lluites amb espasa. Nois adolescents de 14 a 17 anys. Artesans. I músics d’instruments tradicionals.

La llegenda

L’actriu gironellenca Alba López forma part de la producció del film, i ha explicat que busca donar a conèixer aquesta llegenda d’arrels berguedanes. I és que el primer cop que apareix la llegenda és obra del cavaller i historiador nascut a Bagà al segle XV Pere Tomic, autor d’ ‘Histories e conquestes dels Reys de Aragó e Comtes de Barcelona’, escrita el 1438 i impresa el 1495.

Segons la llegenda, Otger Cataló va sobreviure a l’escomesa sarraïna que va arribar fins a les valls pirinenques. Tots els guerrers cristians havien mort. Només ell va sobreviure, malferit i amagat a les muntanyes del Pirineu. Sota la protecció de la seva tenda feta amb pell de cabra, va ser atès per l’afecte del seu gos llebrer, que li llepava les ferides. Otger, a poc a poc, es va anar recuperant i va preparar les armes amb el desig de tornar a guerrejar contra els invasors de Catalunya. Va agafar la banya de caça i la va fer ressonar profundament i prolongada, estenent-la per tot el país. Així va convocar els seus homes, els cristians fidels a la terra, a la lluita. De 9 llocs diferents van venir amb les seves hosts els més aguerrits barons de la terra amb el deler de reconquerir els territoris. Els cavallers, amb Otger, van partir cap al combat, cadascú cap a un lloc diferent, i van assolir les victòries més rotundes. L’únic que va tornar a quedar ferit va ser Otger Cataló, durant la batalla per reconquerir Roses, l’any 735, però aquesta vegada com a triomfador. Otger Cataló, abans de morir, va ordenar que el seu escut portés com a ornat el símbol del gos llebrer.

 

FOTO: Otger Cataló, segons una pintura de Claudi Lorenzale /Extreta de la Viquipèdia

 

X