El Rei Calçoti arribarà aquest cap de setmana a Berga per instaurar la disbauxa del Carnestoltes

La gresca i la disbauxa s’instal·laran aquest cap de setmana a moltes poblacions del Berguedà en motiu del Carnestoltes, que serà especialment lluït i participat a Berga. Avui, dijous llarder, i demà, divendres, arrenquen la programació de tres dies intensos de carnaval. L’Ajuntament de Berga i la Bauma dels Encantats esperen que els actes comptin amb una bona resposta de públic.

Aquest divendres, 5 de febrer, hi haurà esmorzar de disfresses de les escoles de Berga a la plaça Sant Pere. I a la tarda, ball de carnaval al Casal de la Gent Gran.

Dissabte a partir de les 12 del migdia aterrarà a la ciutat el Rei Calçoti, una arribada que anirà acompanyada d’activitats diverses a les diferents places de Berga. A la 1, festa de confeti a la plaça Sant Joan amb Dani Magyk. A les 4 de la tarda hi haurà la concentració de les carrosses davant la Residència Sant Bernabé de Berga (carretera de Solsona). Les inscripcions es tancaran quan faltin 10 minuts per les 5 de la tarda tot i que les inscripcions ja es poden fer anticipadament mitjançant la web de l’Ajuntament de Berga i també es poden consultar les bases clicant aquí.

A les 5 començarà la rua. Des de la carretera de Solsona se seguirà pel carrer del Roser, es baixarà el passeig de la Pau fins al carrer Gran Via, es pujarà el passeig de la Pau fins a la plaça de la Creu, la Ronda Moreta i el passeig de la Indústria, on hi haurà una rebuda per part dels Trastukats. Al llarg de la rua hi haurà dos jurats, un d’incògnit itinerant i un d’estàtic situat a la plaça de la Creu.

El veredicte i el lliurament de premis es farà públic durant el Ball dels Cornuts que es farà al passeig de la Indústria. El trasllat de la festa de la nit de Carnestoltes és una de les novetats d’enguany, tal com va avançar la Bauma fa uns dies.  Hi haurà sopar a base d’entrepans i ball. Els tiquets pel sopar es poden comprar anticipadament i fins el dia 4 de febrer a Cal Negre, al Forn Santa Anna i al Rock & Classics. El preu del tiquet inclou entrepà i beguda i té un cost de 4 euros. També es podrà comprar tiquet per sopar el mateix dia a la carpa central al preu de 5 euros. A partir de 2/4 d’11 de la nit el PD Nanfu amenitzarà la primera part del Ball amb música de molts tipus, i a 2/4 d’1 de la matinada es farà l’entrega de premis. Desprès de conèixer els guanyadors de cada categoria, la festa seguirà amb T&T fins a les 3 de la matinada.

Els actes del Carnestoltes seguiran diumenge a partir de les 11 del matí amb l’esmorzar de la Guerra de la farina. Amb les panxes carregades, a la 1 del migdia començarà la guerra a la plaça de Sant Pere de Berga entr carlins i liberals. Es llançaran, com cada any, 17.000 bombes, però aquest any en motiu dels 175 anys de la Bauma, l’entitat esperar augmentar la participació, vol reunir històrics de la festa.

A 2/4 de 6 Carnestoltes infantil al pavelló vell, que comptarà amb l’animació de Dani Magyk i un concert a mans del grup d’animació infantil ‘AI CARAI!’ A la mitja part hi haurà berenar per a tothom. El preu de l’entrada serà de 3€ i gratuïta pels menors de 3 anys.

El actes del Carnestoltes 2016 es clouran el dimecres 10 de febrer amb la vetlla de la Sardina a l’Ajuntament de Berga en la qual hi està tothom convidat. En aquest sentit i amb la voluntat de potenciar aquest acte, una de les novetats incorporades és la crida a la implicació dels més joves de la ciutat. Amb el lema ‘Prepara la sardina del Rei Calçoti!’, tant divendres com dissabte al matí es repartiran entre els més petits unes plantilles en forma de sardina en les que es demana que es pintin i decorin, es retallin i cadascú es faci una foto disfressat i amb la seva sardina i la pengi a Twitter abans del dimecres de cendra amb l’etiqueta #sardinareicalçoti. A més, es demana que el mateix dimecres de cendra tothom que hagi preparat la seva sardina la porti entre les 5 de la tarda i les 7 del vespre a l’Ajuntament de Berga i la deixi per ser cremada durant l’enterrament del Rei Carnestoltes. Les plantilles amb la sardina per decorar també es poden descarregar al web de l’Ajuntament de Berga.

La processó de l’enterrament, organitzat pels Farsardines, començarà a la mateixa plaça de Sant Pere i finalitzarà a la plaça del Forn. A continuació es farà la lectura del testament a càrrec del notari de Madrona (un notari que acollona) i hi haurà sardinada popular a càrrec de la Penya Boletaire de Berga.

actes del Carnestoltes de Berga

 

FOTO: Presentació del Carnestoltes de Berga. D’esquerra a dreta: Ramon Sorroche (Policia Local), Angelina Vilella (Farsardines), Mariona Casellas (La Bauma dels Encantats) i Mònica Garcia (regidora de Festes de l’Ajuntament de Berga) / AUTORA: Anna Costa

X