Mor a Berga mossèn Josep Maria Ballarín, als 96 anys

Mossèn Ballarín ha mort aquesta matinada de divendres als 96 anys. El seu estat de salut s’ha anat debilitant en els últims mesos fins que en les últimes setmanes va empitjorar i va enllitar fins a morir a casa seva, a Berga. Amb un estat de salut molt delicada, ha estat acompanyat dels seus fins a l’últim moment, i ha rebut les visites de les persones més pròximes. També li han volgut dir l’últim adéu i han passat per casa seva aquests dies l’expresident de la Generalitat, Jordi Pujol; i l’expresident del Barça, Joan Laporta; entre d’altres personalitats destacades i amigues de Ballarín.

El funeral per a Josep Maria Ballarín es farà aquest dissabte, 19 de març, a les 4 de la tarda, a l’església parroquial de la plaça de Sant Pere de Berga. Després serà enterrat a Gósol.

La capella ardent és a la funerària Ferran de Berga, durant tot avui.

Els darrers anys residia a Berga però encara passava els estius a Gósol, on ajudava al rector, i com a capellà jubilat hi continuava celebrant missa.

Biografia

Capellà i escriptor, Josep Maria Ballarín va néixer a Barcelona el 8 de febrer del 1920. Va estudiar Batxillerat als Escolapis. Després, va viure l’inici de la Guerra Civil i va formar part de la ‘Lleva del Biberó’. Un cop acabada de la guerra, al camp de concentració, va agafar la tisi i va ser destinat a Zamora. Va viure sis anys de greu malaltia a Matadapera. Als 26 anys, va entrar a l’Oratori. Els Felipons el van enviar a estudiar al seminari de Solsona. Després, en va ser prefecte i formador sis anys més. Segons deia Ballarín «només estudiava i pregava. Pregava i estudiava. Necessitava aquells anys dintre meu per deixar-hi reposar tantes marors, per salvar-hi per sempre més els silencis de Matadepera».

Va ser capellà de Queralt durant 35 anys, del 1958 al 1993. A partir dels anys 50, escriure es va convertir en bona part de la seva tasca pastoral.

Obra literària

Autor d’una quarantena de llibres, mossèn Ballarín es va fer popular amb ‘Mossèn Tronxo’ (1989). Per un altre llibre seu, ‘Santa Maria, pa cada dia’ (1996), va guanyar el Premi Ramon Llull.

Josep Maria Ballarín és autor de les novel·les: ‘Francesco’ (1967), ‘Ai Francesc, si aneu a les valls d’Andorra’ (1982), ‘Mossèn Tronxo’ (1989), ‘Tronxo, m’hi torno’ (1994), ‘Santa Maria, pa cada dia’ (1996), ‘L’illa del Guacamai’ (2006), ‘Pluja neta, bassals bruts’ (2013). També ha escrit prosa de no ficció: ‘Queralt i Rasos de Peguera’ (1988), ‘Mil anys i més d’un dia’ (1989), Més d’un dia de mil anys’ (1989), ‘Terra Santa i torna a Gósol’ (1997), ‘Catalunya, terra de mar menuda'(1998), ‘Poblet: monjos’ (2002), ‘L’Església amb cabres i tot: signes dels temps’ (2004), ‘La Flor de l’esperança’  (2009), ‘Carta de Nadal: sense més mots’ (2012). I periodisme literariPregària al vent, Torrent avall, Vent sense paraules, De Nadal a Reis, Vigília de Nadal, Gent i ninots, Pauses, Nadals i nadales, Un Any i un altre: fins als vuitanta, que Déu n’hi do. De narrativa breu té ‘El bon déu dels bolets’ (1999). I d’altres obres: ‘Quaderns autobiogràfics: Santa Teresina de Lisieux (1964), ‘Sant Benet, mil cinc-cents anys’ (1980), ‘Sant Francesc, vuit-cents anys’ (1982), ‘El Loiola i els seus’ (1991), ‘Homenatge a Queralt’ (1994), i  ‘La mainada del bon Déu: xerrada amb savis menuts’ (2001).

Josep Maria Ballarín no ha volgut escriure mai les seves memòries. En aquest sentit, l’escriptor berguedà (també editor) Jaume Huch, va publicar el 2013 un llibre sobre les idees i el pensament del popular capellà ‘Mossèn Ballarín per ell mateix’, una obra que recull textos breus, frases i aforismes, agrupats per temes com ara la vida, el món, la religió, l’església, el país, la història, la civilització i qui som.

Obertament independentista

Des de l’inici del procés sobiranista, mossèn Ballarín, obertament independentista, s’havia mostrat especialment crític amb la manca d’unitat dels polítics. El 2015 va tancar la llista de la circumscripció de Lleida de Junts pel Sí de les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015.

Col·laborador en diferents publicacions

Mossèn Ballarín mantenia fins ara, amb 96 anys, la seva activitat com a escriptor fent col·laboracions en diversos mitjans de comunicació, com la que feia a El Punt Avui des de la seva fundació, i on fins aquest febrer feia un parell d’articles mensuals. Consulta els articles aquí. També escrivia un apunt diari a El Matí Digital, fins aquest març. L’últim escrit va ser dilluns passat, 7 de març: “Passaran segles i encara hi haurà cristians creient que la fe no és una cançó fresca”. Des de llavors, aquest espai convidava a pregar per ell.

Al llarg de la seva vida també ha col·laborat amb Serra d’Or, Qüestions de Vida Cristiana, Saó, Xarxa, Cop d’Ull, L’Erol i a diversos programes de ràdio i televisió de TV3, Catalunya Ràdio i Ràdio Estel. El 2010 va participar en el programa El Convidat amb Albert Om.  Per la seva manera de ser i de pensar ha estat un home mediàtic, concedint centenars d’entrevistes als mitjans de comunicació.