El pla especial de la Baells marcarà les actuacions urbanístiques al voltant del pantà

El pantà de la Baells té molt potencial i el Berguedà, i especialment els municipis afectats, Vilada i Cercs, ja fa anys que treballen per treure’n rendiment. El Festival de la Baells és un exemple de dinamització de l’embassament, i també fa anys que es treballa per disposar d’un pla d’usos que determini les activitats lúdiques i esportives que s’hi poden fer.

En paral·lel, s’està avançant en el pla especial. Tècnics de la Diputació estan redactant el pla que ha de marcar urbanísticament l’embassament, i per tant concretar què s’hi pot construir al voltant del pantà de la Baells, i on s’hauria d’ubicar. Un pla fonamental pel desenvolupament de la zona, ha dit l’alcalde de Cercs, Jesús Calderer, que ha concretat que “el pla ens dirà, per exemple, si es pot fer un hotel com ha de ser, si hi pot anar un restaurant, si hi pot haver un camí perimetral…”. Aspectes que es definiran al pla especial i que permetrà l’ordenació urbanística de la zona.

Museïtzació de la presa i centre de recepció

A banda del potencial del pantà, amb l’ampli ventall d’activitats aquàtiques, la Baells també té un altre atractiu: la presa. Endinsar-se a les entranyes de la presa és una activitat que agrada als visitants. Ara, s’ha estrenat la museïtzació. Explica com es va fer la presa i la funció de l’embassament i el cicle de l’aigua.

Un cop acabat aquest projecte, s’està treballant, gràcies a un ajut de 60.000 euros de la Diputació de Barcelona, amb la construcció d’un centre de recepció, que es farà a tocar de l’aparcament. La previsió és que estigui construït d’aquí a sis mesos aproximadament, “com que no s’hi han de fer gran obres, calculem que en un període mig any pot estar fet”, ha comentat Jesús Calderer.

la baells zona presa

la baells presa

FOTOS: 1. Pantà de la Baells  2. Zona de l’aparcament a tocar la presa, en una part s’hi construirà el centre de recepció  3. Presa de la Baells / AUTORA: Anna Costa

 

X