El Centre d’Interpretació de Fumanya entrarà en servei entre l’hivern i la primavera que ve

El centre d’interpretació paleontòlogic de Fumanya (Fígols) estarà en funcionament, com a molt tard, la primavera de l’any que ve, el 2017. Aquesta és la previsió del Consorci de la Ruta Minera, segons ha dit a Ràdio Berga i a l’Aquí Berguedà el seu gerent, Carles Pastor. “Les obres de l’edifici estan acabades. Ara, des de fa uns mesos, estem planejant la construcció de l’exposició que hi haurà dins l’edifici”, ha assegurat.

petjades dinousares 1 marc canturriL’equipament s’ubica a tocar del jaciment de petjades de dinosaure, que fa unes setmanes va patir un important despreniment, motiu pel qual s’ha acordonat la zona i s’està estudiant com es restaurarà la part afetacada.

El gerent del consorci ha explicat que “en els propers mesos s’adjudicarà la museografia del centre a l’empresa que s’encarregarà de les obres de l’exposició, de manera que esperem poder obrir l’edifici al públic entre l’hivern que ve i la primavera del 2017, aproximadament”. Un cop es pugui visitar, el centre serà gestionat des del Museu de les Mines de Cercs de Sant Corneli.

Carles Pastor ha definit el centre d’interpretació de Fumanya com “un projecte que pretén explicar d’una manera senzilla i entenedora com era el Berguedà fa més de 65 milions d’anys a partir de la reconstrucció dels diversos fòssils que s’han trobat a la zona i que permeten fer-se una idea de quin era l’escenari aleshores”.

L’exposició relacionarà tres grans aspectes del jaciment: la geologia, la paleontologia i la mineria: “en primer lloc, la geologia explicarà per què avui dia veiem les petjades en posició gairebé vertical. La paleontologia servirà per corroborar l’existència d’aquest tipus d’espècies a la zona fa milions d’anys. I, finalment, la mineria reflectirà el treball d’explotació que s’ha fet a la mina a cel obert per arribar a l’estrat dels dinosaures”, ha argumentat Carles Pastor.

Unes obres molt llargues

La inauguració del centre d’interpretació serà el resultat de molts anys d’inversions i  de treball. El Consorci de la Ruta Minera preveia, d’entrada, poder obrir el centre al públic l’any 2011, però les obres es van endarrerir i la posada en marxa del projecte, també. “S’ha anat avançant, però depeníem del pressupost que ens donaven el Ministeri d’Indústria i la Diputació. Hem de tenir en compte que som ajuntaments petits i no s’hi pot fer una gran inversió de cop. S’ha de fer al ritme que l’estructura permet”, ha explicat Pastor.

A més, segons el mateix gerent, “l’edifici és en un lloc singular –enmig de la mina a cel obert–, de manera que la construcció s’ha hagut de fer amb molta cura i seguretat”. La gràcia del futur centre d’interpretació és l’espectacularitat que suposa que sigui just davant la paret de les petjades de dinosaure.

 

X