El Berguedà vol que el blat de moro escairat sigui un reclam turístic tot l’any

El blat de moro escairat, un producte típicament berguedà, ha de ser un reclam turístic. Aquesta és la idea amb què treballa el Berguedà, fer que aquest producte doni un distintiu gastronòmic més a la comarca, com ja ho fan els bolets, i que es desestacionalitzi i no només es relacioni amb les dates nadalenques, quan moltes famílies berguedans cuinen i degusten escudella de blat de moro escairat.

Receptes

Amb aquest objectiu, la Fundació Alícia, a Sant Benet de Bages, ha elaborat un treball que inclou la creació de diverses receptes per valoritzar el blat de moro escairat i aconseguir que els restauradors de la comarca l’incloguin a la carta dels seus negocis. Segons Remei Escolies, del restaurant Els Roures, si els restauradors ens ho creiem, el podem arribar a convertir en un reclam gastronòmic”. I és que permet moltes preparacions innovadores, i per això es vol potenciar el seu consum. “Tot i que a la gent de la fora de la comarca els costi tastar l’escudella de blat de moro escairat es poden oferir moltes altres versions perquè el blat de moro escairat té moltes possibilitats: una amanida de blat de moro escairat marinat i amb pera confitada, una crema de blat de moro escairat amb bolets de primavera i, fins i tot, postres com una crema dolça de blat de moro escairat amb ametlla garrapinyada i terra de xocolata”, ha dit Remei Escolies.

La directora de Turisme i Comerç de l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, Imma Espel, ha explicat que l’objectiu és que es conegui el producte i que tots els restaurants el puguin adaptar a la seva tipologia de cuina. En aquest sentit, a la presentació del treball de la Fundació Alícia aquest dimarts hi han assistit una vintena de restauradors i productors.

Característiques del cereal

El conreu de blat de moro escairat es remunta al segle XVIII. Té un color blanc característic que s’aconsegueix mitjançant el procés d’escairar, és a dir pelar o treure la pellofa al cereal en molins especialitzats. S’obté de la manipulació d’una varietat antiga de blat de moro que únicament es conrea al Berguedà i de la qual no es coneix l’origen. Per consumir-lo, cal posar el gra en remull el dia abans i rentar-lo amb aigua abundant abans de coure’l. Tot i que la temporada de la collita és al juliol i mig agost, se’n pot trobar tot l’any, ja que es conserva bé.

Actualment, al Berguedà hi ha tres escairadors en actiu. Un és Albert Canal, segons el qual en una campanya bona com l’actual, que ha comptat amb força pluja, pot arribar a collir uns 3.000 quilos de blat de moro escairat. En canvi, en una temporada dolenta com la de l’any passat, la quantitat és molt menor i pot no superar els 300kg. El preu mitjà del blat de moro escairat, comprat directament al productor és d’uns tres euros el quilo.

blat de moro fundacio alicia

FOTOS: 1. Plat d’escudella de blat de moro escairat / Imatge extreta de clubsabors.cat // 2. Jornada a la Fundació Alícia, aquest dimarts al matí / Imatge extreta del Facebook de David Font