Endesa ha finalitzat els treballs de reforma tecnològica de la subestació de Cercs amb l’objectiu de reforçar la seguretat i millorar la qualitat i la continuïtat del subministrament elèctric als 33 municipis que en depenen. La major part, 29, són de la comarca del Berguedà; mentre que també n’hi ha 2 del Solsonès,2 del Ripollès, i 2 d’Osona.
L’actuació, que ha comptat amb una inversió de 120.000 euros aportats íntegrament per la companyia, ha consistit en substituir els equips encarregats de protegir un dels transformadors de la instal·lació per uns de tecnologia avançada i d’última generació. Aquests dispositius són els responsables de desconnectar el transformador, com a mesura preventiva, en cas de produir-se qualsevol pertorbació aliena a la xarxa, com per exemple condicions meteorològiques adverses, vandalisme o impactes d’elements estranys. Alhora s’augmenta la seguretat del subministrament elèctric i la seva solidesa, ja que es reconnecta automàticament quan la pertorbació desapareix.
Aquesta actuació beneficia a 29 municipis berguedans: Avià, Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Casserres, Castell de l’Areny, Castellar de n’Hug, Castellar del Riu, Cercs, l’Espunyola, Fígols, Gironella, Gisclareny, Gósol, Guardiola de Berguedà, Montclar, Montmajor, la Nou de Berguedà, Olvan, la Pobla de Lillet, Puig-reig, la Quar, Sagàs, Saldes, Sant Jaume de Frontanyà, Sant Julià de Cerdanyola, Santa Maria de Merlès i Vallcebr. També la Coma i la Pedra i Guixers, a la vall de Lord, al Solsonès; les Llosses, al Ripollès; i Lluçà, a Osona.
Els treballs, que formen part dels plans d’inversió de la companyia a la comarca, no només comporten una millora en la qualitat i la continuïtat del subministrament als clients, sinó que són un pas més per dotar la infraestructura elèctrica dels darrers avenços tecnològics i d’un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant l’automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents (smart grids).