Un grup d’experts podrà tancar l’accés a la plaça per la Patum del Centenari en casos d’alt risc

Un grup de cinc persones vinculades amb la seguretat, la política i el funcionament tècnic de la plaça es col·locaran a la segona planta de l’Ajuntament de Berga durant els quatre salts de Patum de demà, dissabte, i podran prendre la decisió de tancar l’accés a la plaça en cas que la gran afluència de persones suposi un perill per als patumaires. Aquesta és la gran novetat del Pla de Seguretat de la Patum extraordinària d’aquest setembre, segons ha explicat a l’AquíBerguedà la cap de la Policia Local a Berga, Josefina Vizuete.

El grup el formaran cinc persones: un membre de la Policia Local, un altre dels Mossos d’Esquadra, un polític o política de l’Ajuntament de Berga, el tècnic del consistori que s’ocupa de l’enllumenat i un especialista que tingui els coneixements suficients per tenir una idea aproximada de quantes persones hi ha a la plaça en tot moment.

Aquests cinc integrants no es mouran de la seva posició en cap moment i estaran en contacte directe amb els cossos de seguretat que hi haurà  a les entrades de la plaça. Si en algun moment s’ha de prendre la decisió -consensuada- de tancar l’accés a la plaça, la mesura “s’aplicarà de forma immediata“, ha afirmat Vizuete. A més, tal com feien fins ara, a banda d’aplicar aquesta mesura quan sigui necessari, els cossos de seguretat que se situaran a les entrades vetllaran perquè els patumaires no entrin material perillós a la plaça.

Una Patum un punt incerta

Josefina Vizuete ha deixat clar que els cossos de seguretat no es refien del fet que la Patum se celebri en una època atípica. “D’entrada, crèiem que no seria una Patum tan massiva com la del mes de maig. Tot i això, cal tenir en compte que encara no han començat els cursos acadèmics i això ens fa pensar que hi pot haver un nombre de joves encara més gran que de costum a Patum”, ha afirmat. Per aquest motiu, Vizuete ha assegurat que “els cossos encarem aquesta Patum pensant que serà massiva“.

Una altra de les peculiaritats d’aquesta Patum és que no comptarà amb les barres de bar de la fira, que habitualment s’ubiquen al passeig de la Indústria. Vizuete, però, ha tret importància a aquest fet: “hem viscut Patums on es van haver d’anul·lar concerts i vam haver de desplegar patrulles per tota la ciutat per tenir-ho tot controlat. Però no ens preocupa massa perquè en aquests casos no ha passat mai res fora del normal“.

FOTO. Ball de gegants al ritme de Bruce Springsteen de la passada Patum del mes de maig / AUTOR: Juanma Ramos

X