El Govern de la Generalitat escoltarà el Berguedà per decidir les lleis del món local a Catalunya

La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya, Meritxell Borràs, ha presidit aquesta tarda el Consell d’Alcaldes del Berguedà que s’ha celebrat a la biblioteca de Gironella. La presència de la consellera tenia una finalitat concreta: presentar el Pla de Governs Locals a tots els alcaldes de la comarca. Segons ha explicat, la iniciativa ha de servir per “fer un procés participatiu en el que establim quines lleis regiran en el món local en el “nou país”. Meritxell Borràs va afirmar que la iniciativa pretén “donar resposta a temes que Catalunya, com a país, s’ha de plantejar”.

La consellera ha transmès als alcaldes berguedans presents que la voluntat del Govern és “donar veu a tots els municipis de Catalunya per deixar que siguin ells els que estableixin les normes del joc que els regiran a Catalunya”. Per a la consellera, “les lleis actuals necessiten ser actualitzades, ja que fa més de 30 anys que tenen vigència i algunes d’elles s’allunyen de la realitat municipal actual”.

També ha volgut parlar de la iniciativa el president del Consell Comarcal i alcalde de Gironella, David Font, que ha assegurat que tant el seu poble com el Consell Comarcal “defensarem aquest procés participatiu perquè no podem deixar passar l’oportunitat de dir la nostra en com ha de ser aquest món local del futur”. A més, Font ha recordat que el Berguedà és un territori on el Consell Comarcal té una importància cabdal. “14 dels 31 municipis de la comarca tenen menys de 250 habitants, de manera que la voluntat de mancomunar serveis és més necessària que mai. Entre tots, podrem decidir quines lleis ens ho permetran”, ha recalcat.

Els alcaldes de la comarca han reaccionat positivament davant la iniciativa que els ha presentat la consellera Borràs. A més, alguns d’ells han aprofitat la ocasió per donar les primeres pistes a la consellera de les coses que creuen que han de canviar. És el cas de l’alcalde de Borredà, Joan Roma, que ha lamentat que tant el Govern de la Generalitat com el d’Espanya hagin aprovat “lleis que qualifiquen d’innovadores però que realment no coneixen prou bé la realitat municipal actual”.

consell-alcaldes-setembre2016

L’adéu d’Eduard Cuenca

El Consell d’Alcaldes d’aquesta tarda també ha servit perquè el fins ara cap dels Mossos d’Esquadra al Berguedà, Eduard Cuenca, s’acomiadi dels alcaldes de la comarca.

Cuenca, que ha agraït “les facilitats que durant 11 anys m’han posat tots els alcaldes”, passa a dirigir l’àrea del Bages, mentre que el seu lloc al Berguedà l’ocupa Francesc Hernández, fins ara inspector en cap de la comissaria d’Osona. Hernández també ha assistit al consell de batlles per presentar-se públicament davant els alcaldes.eduard-cuenca-consell-alcaldes

FOTOS. Consell d’Alcaldes d’aquest setembre, celebrat a la biblioteca de Gironella / AUTOR: Marc Canturri