Berga, Cultura

Els Castellers de Berga s’acosten al cel en la primera de moltes temporades de cine

Els Castellers de Berga s’acosten al cel en la primera de moltes temporades de cine

Ha estat la seva temporada de cine. O, més ben dit, ha estat la primera de moltes temporades de cine. Perquè, a banda de tenir la ferma voluntat de quedar-se per molts anys al Cinema Catalunya, els Castellers de Berga tanquen una gran temporada però volen seguir creixent com a colla de cara a les properes.

Han completat la millor temporada de la seva història, que va començar tot just fa 4 anys, el 2012. La gran fita d’aquest any dels berguedans és que ja són colla de 8 després de carregar per primera vegada el 4 de 8. Ho van fer en un escenari únic i potser irrepetible: el Concurs de Castells de Tarragona. A banda d’això, els castellers han intentat en cinc ocasions la torre de 7 (o 2 de 7): l’han carregat dos cops i l’han descarregat tres vegades.

Més enllà d’aquestes grans construccions, la colla de Berga ha fet un total de 167 aletes, entre les quals hi ha 80 pilars de 4. També són rellevants les 10 vegades que s’ha descarregat el 5 de 7, que ha estat el segon castell més repetit, per darrere del 4 de 7. A més, han fet 20 aletes en els castells de 7 bàsics (4 i 3 de 7) i 29 castells de gamma alta de 7 (5 de 7 i 7 de 7).

Pel que fa a les actuacions, els Castellers de Berga han trepitjat 19 indrets diferents en un total de 23 actuacions. En concret, han anat a a Gironella, Navàs, Vilanova i la Geltrú, Berga, Cervera, Puig-reig, Sant Quintí de Mediona, Manlleu, Prats de Lluçanès, Centelles, Bagà, Atenes, Ypati, Borredà, Manresa, Santpedor, Tarragona, Guardiola de Berguedà i Súria.

150, una xifra amb protagonisme

Amb el permís del 8, el 150 és una de les xifres que defineix aquesta temporada dels Castellers de Berga. L’emotiva torre de 7 que van descarregar a la plaça Viladomat de Berga tot just fa un parell de cap de setmanes va ser el castell de 7 número 150 de la colla. A més, a mitjans d’agost, a Borredà, la colla berguedana va fer el seu castell de 6 número 150.

Malgrat tot, des de la diada a Borredà, els castells de 6 semblen haver perdut una mica de protagonisme respecte els de 7 en les actuacions de la colla. La prova que ho demostra és que, al finalitzar la temporada, els Castellers de Berga porten 152 aletes en els castells de 6 pisos al llarg de la seva història i 154 en castells de 7. Per tant, el gran final de temporada que han protagonitzat fa que ja hagin assolit més castells de 7 pisos que de 6.

El Cine Catalunya, molt més que un local

La temporada dels Castellers de Berga va començar amb l’entrada al Cine Catalunya. L’antic local, Cal Cuberas, s’havia quedat petit per la colla, que començava a tocar al sostre en els castells més alts, tal com va explicar la presidenta de la colla, Núria Rigola, en una entrevista per aquest mitjà. Tot plegat va fer que els castellers s’haguessin de buscar la vida per trobar un espai més alt i prou gran com per encabir el teixit de persones que atrauen als assajos.

Finalment, van trobar l’opció del Cine Catalunya, un local que ha demostrat tenir molta corda per endavant. Els Castellers de Berga ho han fet possible: han recuperat un espai amb un futur incert i l’han convertit en un lloc de referència a Berga. En pocs mesos, ha aconseguit ser molt més que el local d’una entitat. Avui en dia és, sense cap mena de dubte, un potent pol d’activitat social i cultural al bell mig de la capital de Berguedà.

aletes Castellers de Berga Cine Catalunya colla de 8 resum de la temporada temporada de cine

Estic amb tu

Comentaris