Una part important dels veïns de Borredà no volen que la depuradora es construeixi en la zona acordada per l’ACA, l’Ajuntament i l l’empresa OMS-SACEDE. Els veïns ón conscients que el poble necessita una depuradora d’aigües residuals, però consideren que el lloc escollit per començar-la a construir suposaria un greu perjudici pels habitants del municipi. Pateixen per l’impacte visual i les males olors que se’n derivaran tenint en compte que es tracta d’una zona situada a només 80 metres d’alguns habitatges del poble.
Per aquest motiu, tant bon punt es va anunciar quina seria la ubicació de la futura depuradora, van començar a recollir signatures per evitar que les obres comencessin. El poble va respondre massivament a la iniciativa: en només una setmana, es van aconseguir 207 signatures de residents de primera i d’alguns pocs de segona residència.
Totes les firmes es van presentar a l’Ajuntament però no van servir per aturar la construcció de la infraestructura i els veïns, descontents però en cap cas resignats, han recollit 91 firmes més en només 3 dies.
Així doncs, tenint en compte que Borredà compta amb una població d’uns 500 habitants, les prop de 300 signatures de persones que viuen al poble representen a una part prou important dels borredanesos. A més, els propis veïns han explicat a l’AquíBerguedà.cat que el nombre de signatures segueix augmentant i ben aviat se’n faran arribar de noves al registre de l’Ajuntament. “Som majoria i se’ns ha d’escoltar”, ha dit un d’els veïns.
La resposta de l’alcalde
L’alcalde de Borredà, Joan Roma, ha explicat a l’AquíBerguedà que l’ACA no té cap mena d’intenció d’aturar la construcció de la depuradora però els habitants “no han de patir per cap dels perjudicis que els preocupen”.
Roma, que és un dels borredanesos que viu més a prop de la zona on s’edificarà l’estació, ha deixat clar que respecta l’opinió dels veïns però no la comparteix. “He parlat amb alcaldes que tenen depuradores properes al nucli urbà i, entre tots, podem assegurar que no hi ha mosquits ni sorolls i la pudor no s’escampa gràcies als tractaments que es fan a dia d’avui”. Pel que fa a l’impacte visual que preocupa als veïns, Roma ha constatat que “té fàcil solució amb una plantació de vegetació a tot l’entorn, ja que es tracta d’una depuradora de petites dimensions”.
D’altra banda, l’alcalde de Borredà ha volgut recalcar que una de les seves obsessions és “explicar al poble tot el que passa en qualsevol moment”. En aquest sentit, Joan Roma ha recordat que “hem tingut degudament informats a tots els habitants des de l’any 2000, quan es va començar a redactar el primer projecte de la depuradora d’aigües residuals”. Segons l’alcalde, el tema ha aparegut en 10 butlletins des de llavors, a banda de tot el ressò que se n’ha fet en els mitjans de comunicació comarcals.
Ara, caldrà veure si tots els arguments de l’alcalde acaben convencent el poble. De moment, l’únic que sembla clar és que, malgrat l’oposició d’una part important del poble, la depuradora es començarà a construir aquest novembre. Roma, però, ha assegurat que convocarà la gent del municipi en una assemblea popular quan l’ACA pugi a explicar-los el projecte definitiu, que s’està ultimant aquests dies.
FOTO. Vista aèria de Borredà / Arxiu