Montse Venturós declara i queda en llibertat amb càrrecs però sense mesures cautelars

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, ja ha sortit dels jutjats. Hi estava retinguda des de bon matí, quan els Mossos d’Esquadra l’han anat a buscar al seu domicili particular, l’han detingut i l’han portat a declarar per no haver despenjat l’estelada del balcó durant les passades eleccions autonòmiques i generals.

Venturós s’ha passat, doncs, el matí als jutjats de Berga. A l’exterior, centenars de persones esperaven la sortida de l’alcaldessa per aclamar-la i mostrar-li el seu suport. Entre ells, hi havia familiars, amics, companys de partit, autoritats polítiques de Berga, comarca i país, simpatitzants i gent de la ciutat que ha volgut fer pinya als jardins de davant del jutjats, al carrer Programari Lliure.

Declaració forçada

Passades les 12 del migdia, l’alcaldessa de Berga ha sortit dels jutjats acompanyada del seu advocat, Benet Salellas, i ha explicat el que ha donat de si el matí a l’interior dels jutjats de la ciutat. Venturós ha declarat, sí, però no ha canviat en absolut la seva manera de pensar. “Hem declarat tenint en compte el que ja se sabia: no vam retirar l’estelada i no ho amagarem mai perquè obeïm el mandat popular”, ha confirmat a les portes dels jutjats. L’alcaldessa ha quedat en llibertat amb càrrecs sense cap mena de mesura cautelar, però el jutge l’ha avisat que ha d’estar localitzable per si torna a ser requerida.

El seu advocat, Benet Salellas, ha posat de relleu que la justícia espanyola hagi donat “plena validesa” a una denúncia que ve de l’extrema dreta. Tot plegat, segons Salellas, fa que hi hagi “una preocupant escalada repressiva cap a l’independentisme de Catalunya”.

Crítiques cap al Govern de la Generalitat

Montse Venturós, que ha definit la seva detenció com un “nou atac absolutament antidemocràtic de l’Estat espanyol”, ha assegurat que demanarà explicacions al Govern després que hagin estat els Mossos d’Esquadra, la força policial de la Generalitat, els encarregats d’executar l’ordre.

En aquest sentit, Benet Salellas ha demanat al Govern català que es posicioni. “Que ens diguin si estan amb la justícia espanyola o amb la defensa dels càrrecs electes independentistes de Catalunya”, ha exigit l’advocat de Venturós. A més, Salellas ha criticat l’estratègia seguida a l’hora d’executar la detenció: “Ho han fet de matinada i al domicili particular de l’alcaldessa, aprofitant el moment en què ella estava sola”.

FOTO. Montse Venturós a la sortida dels jutjats de Berga / AUTORA: Divina López