El berguedà Lluís Torner rep el Premi Nacional de Recerca 2016

El Govern de la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi) han guardonat el físic berguedà Lluís Torner amb el Premi Nacional de Recerca 2016. Llicenciat en Ciències Físiques per la Universitat Autònoma de Barcelona, doctor i catedràtic de la Universitat Politècnica de Catalunya, Torner ha dut a terme una recerca pionera en fotònica, reconeguda mundialment. La seva carrera científica s’ha combinat amb una sòlida trajectòria com a líder d’equips i gestor de recerca d’excel·lència.

La fotònica és la disciplina científica que estudia la generació, el control, la detecció i l’aprofitament pràctic de les ones i partícules de llum o fotons. Torner va concebre i ha desenvolupat l’Institut de Ciències fotòniques (ICFO) entitat de la qual és director des de la seva creació el 2002. Sota la direcció de Torner, l’ICFO ha esdevingut un centre de referència global en recerca de frontera en fotònica i en les seves nombroses aplicacions a la biomedicina, les energies renovables, la nanotecnologia, el grafè, les tecnologies quàntiques i les tecnologies de la informació.

El Premi Nacional de Recerca reconeix l’investigador que hagi contribuït recentment i de manera significativa internacionalment a l’avenç d’una disciplina científica en qualsevol dels seus àmbits: ciències humanes i socials, ciències de la vida i de la salut, enginyeries i tecnologia i ciències experimentals. El guardó té una dotació econòmica de 40.000 euros.

Samuel Sánchez Ordóñez, la Caixa i ‘Dinàmiks’, altres guardonats

Els Premis Nacionals de Recerca també han guardonat, en la categoria de Talent Jove, Samuel Sánchez Ordóñez, professor d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), especialitzat en el desenvolupament de nanomotors i nanorobots autopropulsats, enginys capaços de materialitzar, entre d’altres, aplicacions mèdiques com ara l’adreçament i alliberament de fàrmacs, i mediambientals, com ara la lluita contra aigües contaminades.

Aquest premi compta amb una dotació econòmica de 10.000 euros i reconeix els joves investigadors que en la seva trajectòria professional han destacat per la qualitat i excel·lència del seu treball.

La Fundació Bancària “la Caixa”, per la seva aportació com a entitat líder a Catalunya i segona a Europa en finançament de projectes científics nacionals i internacionals, principalment en ciències de la vida i de la salut, ha estat guardonada en la categoria de Mecenatge Científic. El programa “Dinàmiks”, de Televisió de Catalunya presentat pel físic i divulgador Dani Jiménez, ho ha estat en la categoria de Comunicació Científica; i el Centre Tecnològic de l’Aigua (Cetaqua), participat per Aigües de Barcelona, el Consell Superior d’Investigacions Científiques i la Universitat Politècnica de Catalunya, en la de Partenariat Publicoprivat en R+I. Aquests tres darrers guardons no tenen dotació econòmica.

 

FOTO. Lluís Torner / Generalitat de Catalunya