Una quinzena de tractors del Berguedà se sumen a la Marxa Pagesa i fan ruta cap a Barcelona per la C-16

Una quinzena de pagesos del Berguedà enfilen ja l’eix del Llobregat cap a Barcelona per participar, demà, en la gran mobilització del sector a la ciutat comtal. És la Marxa Pagesa, impulsada per Unió de Pagesos, un nou acte reivindicatiu de la pagesia contra les retallades d’ajuts i indemnitzacions compensatòries que està patint el sector en els darrers anys.

A tres quarts de 9 del matí, sis tractors han començat la ruta des de l’aparcament de l’antiga discoteca Menfis. Pocs minuts després, n’han recollit sis més a la rotonda de Cal Blau (Gironella) que venien dels municipis del sud de la comarca (Montmajor, l’Espunyola, Casserres, Gironella…). També han fet parada a Balsareny per acabar de recollir els manifestants abans d’arribar a Manresa, on es trobaran amb la resta de pagesos del Bages. La ruta, però, no acabarà a Manresa. De fet, avui tots els tractors recorreran el Vallès per arribar a Santa Perpètua de la Mogoda, una de les entrades de Barcelona. Faran nit allà i demà al matí entraran a Barcelona pels dos extrems. La reivindicació acabarà a l’avinguda Maria Cristina, al costat de plaça Espanya, amb parlaments i una reunió amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

En total, s’espera que uns 400 pagesos entrin a Barcelona demà al matí. Ahir, 198 tractors ja van iniciar el seu trajecte des dels municipis més distants a la ciutat comtal. Avui se’n preveuen uns 200 més per tal de convertir la manifestació de demà en una tractorada a la ciutat comtal sense precedents.

El coordinador d’Unió de Pagesos al Berguedà, Toni Bascompte, ha explicat abans d’iniciar la ruta que el futur es mira amb optimisme. “Si no fóssim optimistes, ja no faríem aquestes reivindicacions”, afirma. De fet, l’última que van fer –el tall de la C-16 a Berga– va servir perquè el Departament els fes l’ingrés dels diners que faltaven de la campanya 2015 de l’ajut de compensació a les zones amb limitacions naturals o altres d’específiques. En total, al Berguedà, se’n van beneficiar 213 pagesos gràcies a l’ingrés de 719.417,18€.

Bascompte també ha recordat que les manifestacions pageses són “per evitar que la producció d’aliments quedi en gent de fora del país i s’acabi el producte de proximitat“. En aquest sentit, lamenta que “som molt pocs i se’ns està oferint un tracte molt poc digne que, si no canvia, acabarà amb el treball pagès al país”.

toni-bascompte-marxa-pagesa

Toni Bascompte, abans d’iniciar la ruta des de l’antiga discoteca Menfis / M. Canturri

FOTO. Els tractors enfilen la C-16 cap a Manresa / M. Canturri

X