Unió de Pagesos talla la C-16, a Berga, i els altres quatre punts d’accés al Pirineu català

Més d’una dotzena de tractors i una vintena de representants d’Unió de Pagesos de Catalunya (UP) han ocupat aquest migdia la carretera C-16, a l’alçada de Berga. Protesten per les retallades d’ajuts i indemnitzacions compensatòries que està patint el sector primari i demanen un canvi en la gestió de la fauna i un remei per a la superpoblació que dificulta l’activitat agrària a les zones de muntanya.

La mobilització convocada pel sindicat ha tallat la circulació a la carretera des de 12 del migdia fins passades la 1 i hi ha provocat llargues cues de vehicles, tant en sentit nord com en sentit sud. Els cossos de seguretat i els manifestants han acordat ocupar els carrils de la carretera durant mitja hora, reobrir el trànsit durant deu minuts i, finalment, tornar-lo a tallar mitja hora més. Tot plegat ha fet que la concentració s’acabés allargant un pèl més del que estava previst.

unio-pagesos-cues-c16

Les cues a la C-16, a l’alçada de Berga, aquest matí / Marc Canturri

La manifestació a Berga només ha estat una de les cinc accions que Unió de Pagesos ha fet aquest matí per tot Catalunya. De fet, tal com ha explicat Carles Mencos, coordinador territorial d’UP a la Catalunya central, es tracta de “la mobilització de més envergadura que hem fet en la història de la democràcia“. A banda de l’acció a Berga, UP ha tallat les altres quatre vies d’accés al Pirineu català: a Oliana, la Pobla de Segur, el Pont de Suert i Ripoll.

Una situació “insostenible”

Davant les llargues cues que ha provocat la concentració, Mencos ha recalcat que l’acció d’avui “no està pensada per fer enfadar els conductors, sinó per posar de relleu que hi ha un problema i s’hi ha de posar remei”.

unio-pagesos-mencos

 Carles Mencos, coordinador territorial d’UP a la Catalunya central / Marc Canturri

D’altra banda, el coordinador d’UP al Berguedà, Toni Bascompte, ha explicat que la mobilització va més enllà de la tractorada que el sindicat va organitzar fa uns mesos a Berga per denunciar les retallades. “Avui s’hi afegeixen altres problemes molt greus com l’accés incontrolat al medi rural, l’incivisme o els danys causats per la fauna salvatge“, ha dit.

A més, UP ha optat per “tancar” el Pirineu pels cinc punts d’accés i de sortida per tal de reivindicar “la manca de suport als agricultors i ramaders de muntanya“, que representen una part important del total de pagesos del territori català. “Del Pirineu en gaudeix molta gent i en ocasions no es té en compte aquelles persones que el mantenen i s’hi guanyen la vida“, ha lamentat Bascompte.

unio-pagesos-bascompte

 Toni Bascompte, coordinador d’UP al Berguedà / Marc Canturri

FOTO. Unió de Pagesos ha tallat la C-16 aquest matí en tots dos sentits de la marxa / Marc Canturri

X