El Patronat ordena un canvi radical en els reglaments de la Patum i la readmissió dels tres expulsats dels Plens

Un pas enrere i dos endavant. El Patronat de la Patum va decidir ahir a la nit anul·lar les tres expulsions que hi va haver fa unes setmanes a la comparsa dels Plens. Per tant, els tres membres foragitats tornaran a formar part de la plantilla, mentre que els seus substituts, de moment, no hi entraran. A proposta del govern de la CUP, les comparses de la Patum modificaran els seus reglaments interns per garantir que compleixen la declaració dels drets humans i amb l’objectiu final de construir una festa més democràtica.

La redacció dels estatuts de les colles serà en base al reglament del Patronat, que a partir d’ara podrà intervenir en els conflictes interns que es generin en el si d’una comparsa. Les noves bases de les colles hauran de ser acordades pels membres de les plantilles de la Patum extraordinària del mes de setembre. Tots ells hauran de ratificar els caps de colla, que, si no reben el suport majoritari de la comparsa, perdran el càrrec.

Els canvis obliguen a la readmissió de Sergi Muntaner, Ignasi Casasayes i Jordi Montaña, els tres membres de la comparsa dels Plens que van ser expulsats per part del seu cap de colla, Isaac Gonfaus. Tanmateix, els tres substituts que la pròpia comparsa va proposar aquest passat cap de setmana, Jordi Rou, Joan Olalla i Trini Bascompte, no entraran finalment a la plantilla. Si més no, fins que acabi el procés de redacció dels nous estatuts de cada comparsa.

La proposta de la CUP va ser aprovada en la reunió extraordinària del Patronat de la Patum, aquest dijous a la nit, amb 18 vots a favor, 1 en contra i les abstencions d’Isaac Gonfaus i Sergi Muntaner, cap de colla dels Plens i membre expulsat que també forma part de l’ens. De fet, ni Gonfaus ni Muntaner van participar en la reunió d’ahir, que va començar a les 9 del vespre després que el cap de colla i dos dels tres expulsats, Muntaner i Ignasi Casasayes, expliquessin el seu punt de vista del conflicte davant els integrants de l’ens. Un cop feta la declaració, uns i altres van marxar de l’Ajuntament i els membres del Patronat van obrir el debat per resoldre la crisi de la festa.

Un punt d’inflexió

L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, i la regidora de Patum, Mònica Garcia, van explicar els detalls de la trobada en una roda de premsa posterior. Venturós va afirmar que el conflicte dels Plens i tot el debat que s’ha generat després han suposat “un punt d’inflexió” en l’esdevenir de la festa. “Havíem de generar una nova etapa“, va dir.

Segons l’alcaldessa, la crisi de la festa era “un problema més aviat estructural, que anava molt més enllà”. En aquest sentit, el govern de la CUP ha optat per proposar un canvi important en el rol del Patronat dins la gestió de la Patum i en la normativa de cada comparsa. “No ha estat un judici, però havíem d’intervenir en el problema per garantir la continuïtat de la festa“, va assegurar Venturós. de la trobada. A més, va recalcar que “el Patronat és el lloc idoni on s’han de poder desenvolupar i discutir totes les propostes que es formulin envers la Patum”.

Així doncs, el conflicte que s’ha generat en el si de la comparsa dels Plens ha acabat propiciant un acord per un canvi radical en l’organització interna de la festa. Totes les comparses hauran de treballar internament en uns nous estatuts per tal que la Patum sigui una festa més democràtica i inclusiva. El canvi, en definitiva, suposa retrocedir cap a les plantilles del setembre del 2016 per, després, avançar cap a una Patum adaptada a la realitat actual de la societat.

FOTO. Mònica Garcia i Montse Venturós, a la roda de premsa posterior a la reunió del Patronat / AUTORA: Lídia López

X