Ramon Minoves: “Hem de fer un Concurs Boletaire amb pesades realistes i bolets collits el dia abans, com a molt”

El berguedà Ramon Minoves, de 49 anys, és el nou president de la Penya Boletaire de Berga. Minoves, que des del 2016 també és regidor de Convergència a l’Ajuntament de la ciutat, agafa el relleu de Jesús Perarnau al capdavant de la principal entitat boletaire de la comarca, organitzadora del popular cap de setmana del bolet a Berga.

 

Com encara aquest nou càrrec a la Penya Boletaire?

Doncs és tot un repte per a mi. L’afronto amb molta il·lusió i moltes ganes de passar-m’ho bé. El més important, però, és fer que la gent gaudeixi al màxim de la nostra festa dels bolets.

Com serà la festa del bolet a partir d’ara?

El que hem d’intentar és que hi sigui. El nostre gran objectiu és seguir fent la festa del bolet com s’ha fet fins ara, però posant-la al dia. Hi ha molta feina per fer, no només en el concurs de Puigventós, sinó també a la falla, que ha de continuar sent el més artística possible, o a la Berga Bolet. A més, un altre dels nostres grans reptes és augmentar el nombre de socis.

Com?

Tot s’ha de parlar. El que està clar és que hem de fer el possible per atraure més dones a l’entitat així com també el sector juvenil, que és el que ens assegurarà el futur de la festa. Poder seguir fent les activitats que ens proposem és el que compta.

I tant si el nombre de socis augmenta com si no, canviarà el funcionament intern de la Penya?

Home, cada president té el seu estil i suposo que el relleu es notarà d’alguna manera o altra. Evidentment que hi haurà canvis però encara és molt d’hora per veure’ls. Hi hem de pensar amb calma.

I, parlant de canvis, l’expresident Perarnau va dir aquesta tardor que potser seria bo endarrerir el concurs en el calendari per tenir unes millors condicions meteorològiques. S’ho planteja?

S’ha de veure. El que està clar és que aquest any segur que no ho farem. N’hem de parlar amb la junta i els associats però la idea és que, si més no en aquest 2017, la festa del bolet caigui com sempre: el primer diumenge del mes d’octubre. De cara a propers anys, ja ho veurem.

I en el format, hi haurà canvis?

Sí, i estaran pensants perquè hi hagi més participació. Hem de buscar la manera de fer que els bolets siguin collits en un matí o, com a molt, el dia abans. Hem de fer que sigui un concurs el màxim d’obert possible i que les pesades siguin realistes d’acord amb la temporada de bolets que hi ha. Els bolets han de ser el més frescos possible. A més, hem de trobar la manera de fer un matí atractiu per a la canalla que participa en el concurs infantil, però també pels pares.

I això com es farà? Amb un canvi d’ubicació, potser?

Encara no hi ha una idea definitiva. No, no hi ha res que em faci pensar en un canvi de lloc. Si durant tants anys s’ha fet a Puigventós, és perquè és un lloc ideal per celebrar el concurs. A mi em sembla un lloc magnífic i no crec que els canvis hagin d’anar per aquí. 

I la fira, què? També es renovarà?

El que hem de fer és parlar amb la gent que hi participa, els comerciants del carrer Major, la UBIC, el gremi d’Hostaleria, etc. Entre tots hem de dinamitzar la festa per convertir Berga en la capital del bolet de Catalunya. Hem de posar en ordre les múltiples dimensions del bolet, com ara la lúdia, la gastronòmica, la comercial, l’ambiental, l’esportiva, etc.

I per acabar, creu que el fet que també sigui regidor a l’Ajuntament pot beneficiar d’alguna manera la Penya Boletaire de cara al futur?

La presidència de la Penya és un tema que deslligo molt del fet de ser regidor. La Penya Boletaire és una entitat que pretén fomentar la recollida de bolets, el fet de passar-s’ho bé buscant al bosc… I una cosa no té res a veure amb l’altra. Si la Penya Boletaire ha de ser present als plens, hi serà com ho ha estat fins ara: en comptades ocasions. La Penya no fa política. L’únic que fa és vetllar perquè la gent s’ho passi bé, organitzar una cap de setmana boletaire i fer que tots els actes funcionin.