Les sardines triomfen a Berga en un Carnaval amb molta animació però pocs aspirants a carrossa

26 carrosses. Dues més que l’any passat, una menys que fa dos anys i tres més que l’any 2014. La rua de Carnestoltes de Berga ha superat amb escreix un any més la barrera dels vint participants, que van omplir d’humor, música i gresca els principals carrers de la ciutat. Enguany la rua va tenir un recorregut més curt i es va eliminar la ‘U’ que les comparses acostumaven a fer al passeig de la Pau. D’aquesta manera, les 26 participants van arribar a la plaça de la Creu pel carrer del Roser i van enfilar la ronda Moreta just després de fer el seu espectacle davant el jurat.

El premi a la millor animació era sens dubte el que comptava amb més aspirants. L’espectacle i la interacció amb el públic es va convertir en el denominador comú en molts dels grups que es van animar a prendre la sortida de la rua al parc dels Soldats. Al final, però, el jurat es va decantar, com cada any, per tres premiats.

Les grans triomfadores del dia van ser les sardines de la generació del 94, amb la seva “Sardish”. El jurat els va donar el primer premi d’animació per un espectacle que va esfumar la barrera entre públic i carrossa. L’escenificació de l’enterrament d’una triatló, el ball d’una seixantena de sardines entre la marea que marcava el públic i l’apoteòsic final en què la sardina enterrada ressuscita amb una careta de ple. Aquesta va ser l’aposta, finalment reconeguda, dels joves del 94.

El segon premi va anar a parar a una altra generació. En aquest cas, la del 95, que va optar per la desoVIdiència, una trama protagonitzada per mig centenar de grapats de raïm que portaven al món de la vinya la idea de trencar amb el que està estipulat. El seu espectacle era una clara referència a la situació que ha viscut l’alcaldessa de la ciutat, Montse Venturós, citada a declarar per no despenjar l’estelada del balcó en període electoral i detinguda posteriorment per negar-se a comparèixer davant el jutge.

Finalment, el tercer premi va caure cap a ‘La Consulta’, el grup de joves berguedans que anys enrere van ser capaços d’aconseguir cinc anys consecutius el títol a la millor animació. Enguany, fidels al seu estil, es van disfressar de cera de les orelles i van escenificar una còmica operació que consistia en treure de l’orella d’un pacient un tap de cera unida i difícil de dissoldre.

L’obra de Gaudí deixa Berga bocabadada

El nombre d’aspirants als premis a les millors carrosses va ser una mica inferior al d’anys enrere. Tot i això, la rua d’aquest any també va comptar amb grans construccions que deixaven més d’una boca oberta de bat a bat mentre passaven pels carrers. És el cas, per exemple, de la carrossa Gaudí Park, un remolc espectacular amb el drac d’Antoni Gaudí, l’emblemàtica salamandra coberta de trencadís, i la Sagrada Família. El jurat li va donar el primer premi en categoria de carrossa, que amb 1.000 euros era altre cop el més ben valorat.

gaudi-parc

L’al·lucinant carrossa guanyadora / AUTORA: Marta Pont i Roca

El segon premi va caure cap a la Calosa Xino-Xano, que va plantar cara de valent al Gaudí Park amb un altre drac, però que en aquest cas representava la cultura xinesa. El segon lloc va donar-los 750 euros.

I finalment, el tercer premi va anar a parar a la carrossa de la Valldan, Els Follets del Vall, el grup que l’any passat va ser capaç d’endur-se el premi gros de la festa. Aquest cop el jurat va concedir-los el premi de 500 euros pel bolet de grans dimensions que van construir com a carrossa.

La desfilada de moda 08600 Berga Fashion, la millor comparsa

Pel que fa a la categoria de comparsa, la guanyadora va ser la 08600 Berga Fashion, una desfilada de moda organitzada pel bar Dickens i representada per vàries desenes de joves berguedans. El grup, format per diverses colles d’amics, va escenificar als carrers de la capital del Berguedà una rèplica adaptada i carregada d’humor de la Barcelona Fashion Week.

Darrera seu va quedar-hi la generació del 96, sota el nom d’“All in Berga”. Disfressats de cartes d’una baralla, van portar la màgia als carrers de la ciutat. L’elegància i el bon entremat del seu espectacle van portar-los al segon lloc.

I finalment, la tercera posició va ser per una altra generació de joves. En aquest cas, pels del 97, que van presentar-se amb el nom de “Bergàlia” i també van recórrer a la detenció de l’alcaldessa de la ciutat per representar una batalla entre independentistes i unionistes a la ciutat.

L’escola de Sant Joan s’imposa en els premis infantils

Enguany la categoria de carrosses infantils ha estat més renyida que mai. Si més no, pel que fa a la participació, ha patit un augment important de colles aspirants. El jurat, però, es va decidir pel grup de l’escola de Sant Joan com a guanyador del certamen. Pirates i follets van representar la pel·lícula de Peter Pan i el capità Garfi.

La segona posició va ser per a la revolució dels lloros d’Avià, mentre que el tercer premi va anar a parar a la colla de cuiners de pizzes, sota el nom de Pizza Avianetti.

 

La fotògrafa berguedana Marta Pont i Roca va fer fotografies de la rua de Carnestoltes de Berga. Les pots veure aquí.

 

FOTO. Les sardines de la Sardish, guanyadores del premi a la millor animació / AUTORA: Marta Pont i Roca

X