Montse Venturós no entra al jutjat a declarar i defensa el “dret a desobeir”

Tal com va avançar en exclusiva l’AquíBerguedà ahir a la nit, l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP) no ha declarat davant de la jutgessa pel cas de l’estelada, que no va despenjar del balcó de l’Ajuntament com requeria la Junta Electoral, durant la celebració de les eleccions catalanes del 27 de setembre i de les espanyoles del 20 de desembre. L’alcaldessa ni tan sols ha arribat a entrar als jutjats, s’ha quedat a les portes, on ha explicat que la decisió de no declarar l’ha presa “per defensar els drets civils i socials dels independentistes davant l’embat dels tribunals espanyols”.

Ha apel·lat a la coherència i la desobediència. Segons Venturós “mantenir l’estelada penjada al balcó de l’Ajuntament està legitimat per unes eleccions i per les veus que s’han anat manifestant a peu de carrer. Entenem que no és constitutiu de cap delicte”. I ha afegit que no vol fer victimisme: “és una acció que respon als atacs frontals que l’estat espanyol està perpetrant cap a l’independentisme. No és anar ni de màrtir ni de víctima, sinó de passos ferms cap a l’independentisme”.

Montse Venturós ha arribat al Jutjat de Berga quan passaven pocs minuts de les 11 del matí. Ho ha fet nerviosa i acompanyada dels regidors i regidores del seu equip de govern de la CUP. També del seu advocat i diputat cupaire Benet Salellas, i enmig d’una gran presència de berguedans i forans que malgrat el dia plujós s’han aplegat al jutjat per donar suport a l’alcaldessa de Berga. L’han rebut amb estelades i crits d’independència. Hi eren presents regidors de CDC de Berga, d’ERC, el regidor d’ICV, alcaldes i regidors d’altres municipis -per exemple de Navàs- també representants de Sumáte, i d’entitats com Òmnium i l’ANC, encapçalats pels seus presidents, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, respectivament.

Venturós ha volgut agraïr el suport i l’acompanyament als jutjats, on ni tant sols ha entrat. Ho argumentava el seu advocat, Benet Salellas “no és que haguem entrat i no haguem declarat sinó que no hem acudit davant la jutgessa, els hem plantat deliberadament i pensem seguir plantant a l’administració de la justícia espanyola en tota aquesta persecució política”. Davant d’aquesta decisió Montse Venturós s’atén a les conseqüències.

En aquest sentit, l’advocat ha exposat que “des d’una perspectiva de procediment el què seria lògic és que la jutgessa o arxivi la causa o si continua insistint en voler prendre declaració a la Montse que torni a enviar una citació. Tenim clar que respondrem de la mateixa manera”. Montse Venturós ha deixat clar que s’atén a les conseqüències: “fins i tot hem pensat en la possiblitat de la inhabilitació de càrrec però el camí de la independència ha de partir de passos ferms i és el què fem. El nostre compromís és caminar cap a l’alliberament nacional i social dels Països Catalans”.

Montse Venturós ha argumentat la seva decisió de no declarar al Pavelló de Suècia de Berga, on s’ha dirigit després de personar-se davant de l’edifici judicial. La pluja ha impedit atendre als nombrosos mitjans de comunicació a peu de carrer i ho ha fet en aquest local a tocar del Jutjats, on a part de la premsa hi han assistit unes 150 persones.

La jutgessa tornarà a citar l’alcaldessa de Berga

La jutgessa tornarà a citar a declarar l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, després que s’hi hagi negat avui dimarts, 5 d’abril. Segons fonts judicials encara no hi ha data fixada. La resposta de Venturós serà la mateixa, no s’hi presentarà.

venturós sortint jutjat

venturos-i-salelles

venturos jutjat 3 (Medium)

 

FOTO: 1. L’alcaldessa de Berga, Montse Venturós, davant del Jutjat de Berga, on ha estat rebuda per desenes de persones que li han donat suport 2. L’alcaldessa marxant de les portes de l’edifici judicial 3. Venturós i Benet Salellas explicant els motius pels quals no ha declarat al Pavelló de Suècia de Berga / AUTORA: Anna Costa