Els alcaldes de l’Alt Berguedà i el Ripollès exigeixen menys corbes a la carretera de Guardiola a Ripoll

L’Alt Berguedà i el Ripollès volen una carretera en condicions entre Guardiola de Berguedà i Ripoll. Els alcaldes de la Pobla de Lillet, Guardiola de Berguedà, Gombrèn, Campdevànol, Ripoll, Castellar de n’Hug, Sant Julià de Cerdanyola i Bagà i representants del Consell Comarcal del Berguedà i del Ripollès han signat aquest dilluns a la tarda un manifest en què demanen al Govern de Catalunya que inclogui la carretera B-402, GI-401/402 dins “les actuacions estratègiques i prioritàries de la xarxa viària intercomarcal”. Amb la carta, que serà enviada a la Generalitat en els propers dies, batlles i consellers esperen “el compromís del Govern de reactivar les actuacions”.

El principal problema a la via són les corbes. Són més de 30 quilòmetres de carretera i més de 300 girs a dreta o esquerra. Per això, la petició dels alcaldes i els Consells de totes dues comarques és que es redueixi el nombre de corbes amb l’objectiu de guanyar seguretat i reduir el temps que suposa anar, per exemple, des de Guardiola fins a Campdevànol.

Un dels detonants que ha empès l’alcalde de la Pobla, Vicenç Linares, a impulsar el manifest que avui s’ha signat van ser les cues quilomètriques que es van produir fa cosa de dos mesos a la C-16 i que s’han anat repetint al llarg de l’hivern, des de l’alçada de Berga fins al túnel del Cadí. Aleshores, la carretera va quedar totalment congestionada i molts vehicles van optar per agafar la via que enllaça Guardiola i el Ripollès com a ruta alternativa per accedir a la Cerdanya i França. El que molts probablement no esperaven és trobar-se la carretera que es van trobar a partir de Gombrèn. “No demanem una autovia, només una carretera que s’adapti a la realitat actual i al paper d’enllaç entre dues comarques que juga”, ha recalcat el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joan Manso.

Però hi ha més motius, segons els alcaldes, per reivindicar una millora de la carretera. De fet, un dels problemes que preocupa més als alcaldes és les condicions en les quals han de conduir diàriament les persones que viuen al Berguedà i treballen al Ripollès, i viceversa. Segons l’alcalde de Bagà, Nicolás Viso, és un drama: “La carretera està tan malament que els cotxes que hi passen cada dia mereixerien un premi per fer-ho”.

X