Joan Roma cedeix a l’Arxiu Comarcal milers de documents dels darrers 45 anys

L’alcalde de Borredà i militant del Partit Socialista de Catalunya (PSC), Joan Roma, ha fet entrega aquest matí a l’Arxiu Comarcal del Berguedà del seu fons documental, que consta d’uns 12.000 documents dels darrers 45 anys, des de l’inici de la seva estada de 7 anys a Berna (Suïssa), l’any 1972, fins l’actualitat. A més, segons ha explicat Roma en acte oficial, el fons s’anirà ampliant amb la documentació que es vagi generant d’ara en endavant.

El batlle de Borredà ha explicat que la documentació és un viatge per la història, des de l’etapa a Suïssa com a dirigent del casal català de Berna, Casa Nostra, fins al seu actual càrrec dins el consistori de Borredà, tot passant per les seves vivències com a diputat del Partit Socialista al Parlament de Catalunya.

La primera de les etapes, a Suïssa, és de la que en guarda un record més “entranyable”, segons ha dit. “Era una lluita clandestina per evitar que el català morís. Vam fer jocs florals, que aleshores estaven totalment prohibits aquí, ja que estàvem en plena dictadura”, ha recordat. A la dècada dels 70, eren prop de 2.000 els catalans repartits per arreu del territori suís, que protagonitzaven aplecs de manera habitual.

Al 1979, però, Roma va decidir tornar a Catalunya i encapçalar una llista del Partit Socialista en les primeres eleccions municipals en època de democràcia. Estava disposat a ser alcalde de Borredà i ho aconseguiria, però al cap de 12 anys, després d’uns primers mandats d’hegemonia convergent. A les eleccions del 91, Roma va ser elegit alcalde i des de llavors ha mantingut el càrrec fins l’actualitat.

De tota aquesta etapa, el batlle n’ha guardat tota mena de documents i fotografies i un extens recull de premsa que aglutina fins a 4.000 articles publicats en diferents mitjans de comunicació del país que l’involucren a ell i a Borredà.

A més, Roma ha compaginat la seva etapa al consistori borredanès amb el càrrec de diputat al Parlament de Catalunya i dirigent del PSC a la Catalunya central. Per això, tal com ha dit en l’acte d’entrega del fons, l’Arxiu Comarcal també comptarà a partir d’ara amb proves documentals de la història de la formació socialista a la regió central del país.

Roma obre la llauna

L’alcalde de Borredà entrega el seu fons documental a l’Arxiu per una raó molt senzilla: “A l’Arxiu, els documents es podran preservar i ordenar millor de cara al futur en un espai adient, obert i accessible per a tota la comarca”. Això sí, la donació és en nom de l’Ajuntament de Borredà, que és qui té la propietat de tots els documents, segons ha deixat per escrit el seu alcalde.

A més, però, Roma ha fet una crida a la resta de personalitats de la comarca que creuen tenir material històricament valuós als armaris per tal que segueixin els seus passos. “És important que la generacions del futur coneguin la nostra història i penso que amb aquesta entrega hi col·laboro”, ha dit. I ha conclòs amb rotunditat: “Espero que en vinguin més darrera la meva”.

X