ICV de Berga posa sobre la taula la necessitat d’un espai municipal per a funerals no-religiosos

El grup municipal d’Iniciativa per Catalunya-Verds (ICV) de Berga demana que s’estudiï la possibilitat de realitzar enterraments no-religiosos en equipaments municipals. Aquest dijous al vespre el portaveu del grup a l’Ajuntament de Berga, Joan Torres, presenta una moció que té aquest objectiu i, a més, proposa adaptar el reglament d’ús de l’espai en qüestió –encara per determinar- per tal que s’hi puguin celebrar aquestes cerimònies.

La moció d’Iniciativa dicta que, en cas de ser aprovada, aniria lligada a la difusió d’aquesta nova possibilitat entre tots els habitants, així com també informar-ne a l’única funerària (de titularitat privada) que hi ha ara mateix a la ciutat.

La proposta assegura que des de l’any 1996, quan es va produir la liberalització dels serveis funeraris, la gestió de les cerimònies va quedar en mans d’empreses privades que, segons diu el partit, “operen amb l’únic criteri de la maximització de beneficis”. Tot plegat, afirma ICV, “ha convertit la mort en un autèntic negoci”.

Per això, el grup municipal proposa que se segueixi l’exemple de ciutats com Solsona i Terrassa, que compten amb una gestió pública dels serveis funeraris. A tall d’exemple, ICV també fa referència a la Diputació de Barcelona i el Consell Comarcal del Bages, que ja s’estan movent per posar de relleu la comparativa de preus entre els serveis funeraris privats i els públics. D’altra banda, l’Ajuntament de Barcelona posarà en marxa en breu una empresa pública per a la gestió dels serveis funeraris de la ciutat que preveu oferir estalvis d’entre el 30% i el 60% respecte la mitjana de preus actual, segons la mateixa moció d’ICV.

A tot això, diu la moció, cada vegada són més les persones que reclamen funerals civils, sense cap caràcter religiós. Aquesta demanda no es cobreix a Berga i, per això, esperen posar-hi remei amb el suport de la resta de grups del plenari.