L’Ateneu Cooperatiu es desplega al Berguedà per consolidar l’economia social i crear llocs de treball

L’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central s’ha presentat aquest dilluns al Berguedà amb l’objectiu de fundar-hi noves cooperatives o assessorar les que ja hi existeixen. Tot i que les metes que s’estableixen des del Departament de Treball de la Generalitat, marquen aconseguir la fundació d’unes 30 cooperatives i una cinquantena de llocs de treball a les comarques centrals, membres de l’ateneu han recalcat aquest matí a Berga que el principal objectiu del projecte és “sensibilitzar la població i fer veure a la gent que el cooperativisme i l’economia social tenen molts punts a favor”.

Segons ha explicat Nil Saladich, un dels tècnics de l’ateneu, un d’aquests punts a favor és que va lligat a beneficis fiscals com, per exemple, en l’impost de societats. A més, ha dit Saladich, “crear una cooperativa és la millor opció si el que busca l’impulsor no és enriquir-se, sinó únicament trobar el seu lloc de treball”.

El cas és que l’Ateneu Cooperatiu de la Catalunya central és un dels 10 que hi ha ara mateix a Catalunya i està format per sis cooperatives. Totes elles compten amb el suport i recolzament de diverses institucions i, en el cas del Berguedà, n’hi ha una que pren més força que la resta: l’Agència de Desenvolupament del Berguedà. És precisament aquest ens, integrat dins el Consell Comarcal, qui s’encarrega de fer les primeres atencions als interessats en recórrer a l’Ateneu. Segons ha dit Jordi Escudero, tècnic d’economia social i solidària de l’ADBerguedà, el contacte entre ateneu i Agència és molt fluid i, si l’assessorat necessita l’ajuda d’algun expert de l’ateneu, és fàcil i ràpid d’aconseguir.

Actius des del mes de febrer

L’ateneu treballa a les comarques centrals des del mes de febrer i ja comença a conèixer el mapa cooperatiu del Berguedà. En aquests moments, ha explicat Escudero, hi ha més d’una vintena de cooperatives reals constituïdes a la comarca, una xifra que va en la línia de les que hi ha a la resta de comarques similars pel que fa a densitat de població.

La principal característica de totes elles és la diversitat, tal com ha assegurat el tècnic de l’ADBerguedà. “No totes són agràries, com podria passar en un territori rural com el Berguedà, sinó que també n’hi ha del sector dels serveis i de la indústria“, ha destacat. A més, gràcies al naixement de l’ateneu, des del febrer més de 40 persones s’han interessat per l’assessorament que s’ofereix des de la comarca, de manera que el nombre de cooperatives berguedanes podria anar a més en els pròxims mesos.