Ha arribat el dia. Pàtria veu la llum. Aquest divendres el film èpic, dirigit per Joan Frank Charansonnet, estrena a les sales comercials d’arreu de Catalunya però també en petites sales adaptades per a l’ocasió, com el Teatre Patronat de Berga. A més, segons ha pogut confirmat l’Aquí Berguedà, aquest divendres seran presents al teatre Xavi Prat, Eva Pagerols i David Canals, tres dels actors que surten a la pel·lícula.
La capital del Berguedà acollirà fins a quatre projeccions durant aquest juny. La primera de totes, aquest divendres, dia 9, a partir de 2/4 de 10, coincidint amb l’estrena a la majoria de grans sales del país. La segona, diumenge 11, a 2/4 de 7 de la tarda, just abans dels Quatre Fuets. I a partir d’aquí, les projeccions a Berga s’aturaran fins passat Patum. La pel·lícula es tornarà a emetre el dia de Sant Joan (24 de juny) a partir de 2/4 de 9 de la nit i l’endemà, dia 25, a partir de 2/4 de 7 de la tarda.
El camí de Pàtria fins aquesta esperada estrena té un valor immens. A principis del 2016, els impulsors de la pel·lícula van haver de recórrer a una campanya de micromecenatge a Verkami per poder finançar la postproducció de les escenes rodades al Berguedà, el Bages, el Solsonès i l’Empordà. És el primer film èpic català i la idea va seduir ràpidament els mecenes: en menys de 30 dies es van assolir els 14.000 euros necessaris per fer afrontar la postproducció i al final de la campanya s’havia arribat a gairebé 15.500 euros.
Un film que reivindica els orígens de Catalunya
Pàtria narra la llegenda d’Otger Cataló i els orígens de Catalunya. Coincidint amb la reivindicació d’identitat nacional que es viu avui en dia, el film vol refermar aquest sentiment des d’un punt de vista èpic, revisant les llegendes catalanes i donant-los una mirada cinematogràfica pròpia.
Segons la llegenda, Otger Cataló va ser l’únic supervivent cristià en l’escomesa sarraïna que va arribar fins a les valls pirinenques. Tots els altres guerrers cristians havien mort, però ell, malferit i amagat a les muntanyes del Pirineu, va conservar la vida gràcies a la protecció de la seva tenda feta amb pell de cabra i atès pel seu gos llebrer, que li llepava les ferides.
Cataló va refer-se i va fer ressonar la banya de caça per tot el país per tal de convocar els cristians fidels a la terra per tornar a guerrejar contra els invasors de Catalunya. Un total de 9 barons de llocs diferents van respondre a la crida de Cataló i van iniciar la lluita per la reconquesta. El protagonista i els seus homes van assolir victòries rotundes en tots els paratges del país. L’únic que va tornar malferit de la batalla va ser Cataló que, abans de morir, va ordenar que el seu escut portés com a ornat el símbol del gos llebrer.
Pàtria té una durada d’uns 103 minuts i ja ha estat presentada en diferents festivals internacionals. De fet, sense anar més lluny, fa unes setmanes va rebre el premi a la millor pel·lícula de parla no anglesa al Festival Internacional de Cinema de Niça, a França. Per tot plegat, els grans experts auguren grans èxits per una producció tan èpica com la seva temàtica: amb un pressupost molt ajustat i sense grans empreses ni productores darrera.