El Grup de Defensa de l’Escola Pública demana a l’oposició que recapaciti i no pagui alces a la concertada

El Grup de Defensa de l’Escola Pública de Berga, que va néixer fa cosa de dos anys per evitar que s’eliminessin línies públiques de P3 a la ciutat, ha emès un comunicat on lamenta la moció aprovada la setmana passada amb els vots a favor de tota la oposició en bloc (CDC, ERC, ICV i PSC) sobre el finançament públic de les alces i el projecte Superfilharmònics a l’escola concertada.

El grup considera que s’està fent demagògia, ja que “el debat no és si els nens i nenes de l’escola concertada han de rebre determinats serveis, sinó qui finança aquests serveis”. En aquest sentit, recorden que la concertada “gaudeix d’uns diners extres de les quotes que paguen les famílies perquè els alumnes se’n puguin beneficiar”.

La concertada, diuen, “té suficients fonts de finançament pròpies, a diferència de la pública, per assumir les despeses de les alces”. I recorden que el cost a pagar en el cas d’aquest material seria un 25% (uns 16 euros per alça), ja que el 75% restant aniria a càrrec d’altres administracions públiques.

Per tot plegat, creuen que la moció aprovada “perpetua la desigualtat entre escoles públiques i concertades” i s’allunya de “treballar per la igualtat en l’educació”. I en aquesta línia es pregunten: “Si l’escola concertada reclama igualtat, podran els nens i nenes de l’escola pública gaudir també de les seves instal·lacions en cas que les requereixin?”.

Pel que fa al projecte dels Superfilharmònics, el Grup de Defensa recorda en el comunicat que “és un projecte de l’Escola Municipal de Música i les escoles públiques perquè tots els nens i nenes tinguin l’oportunitat de fer música”. I recalquen que la concertada “busca beneficiar-se a costa de l’alumnat”, així que “si volen participar en el projecte saben que ho poden fer, si paguen el seu cost”.

Decebuts amb el “canvi de posicionament” d’ERC, ICV i el PSC

El Grup de Defensa de l’Escola Pública no amaga la seva decepció davant el canvi de posicionament que, segons ells, hi ha hagut en els partits d’ERC, ICV i el PSC des de gener de 2016. Aleshores van votar a favor de la moció que va presentar el propi grup de defensa per reivindicar l’escola pública.

En aquesta línia, recorden que la moció deia, textualment: “En l’actual context de crisi, els fons públics han de ser per a l’escola pública i s’ha d’anar reduint el finançament cap a la privada/concertada”. Per aquest motiu, no entenen el “sí” de l’oposició a la moció presentada per Convergència la setmana passada. “Només es pot entendre per algun interès que no tingui a veure amb l’educació, creant-nos així una major desconfiança”, lamenten.

Demanen a l’oposició que recapaciti

Per tot plegat, opinen que s’ha utilitzat erròniament el concepte de discriminació en les darreres setmanes. “Discriminació és demanar que es destinin diners públics a uns centres que es poden autofinançar sobradament”, recalquen.

Però són conscients que el problema “demana un debat a fons”. Per això, insten a poder mantenir aquests debats sobre el model d’educació en els ajuntaments i al Parlament, on demanen que hi hagi “una defensa nítida a favor de l’educació pública”.

Sigui com sigui, el grup mostra el seu supost a l’equip de govern de la CUP pel seu posicionament ferm a favor de l’escola pública i demanen a la resta de grups polítics que “reconsiderin la seva posició per poder garantir una escola pública de qualitat”

X